Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 4:2 BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo som utgör stadsdelen Backas södra del. Skolan ligger vid foten av berget Kvillängen som reser sig längs områdets västra sida. I öster avgränsas området av Författaregatan och i söder av ett bostadsområde med trevånings lamellhus. Norr om skolan angränsar ett mycket litet område med friliggande äldre enfamiljshus.

Skolbyggnaderna är sex till antalet varav fyra är grupperade kring en kvadratisk skolgård i områdets norra del. Nivåskillnader i marken har utnyttjats till planteringar omgärdade av betongmurar. Söder om denna gårdsbildning och parallellt med Författaregatan ligger en låg paviljongbyggnad, som hyser skolans lågstadium, med tillhörande gymnastikbyggnad. Norr om finns en större skolgård och en fotbollsplan. Båda skolgårdar är asfalterade och försedda med bänkar, planteringar och enstaka träd. Lågstadiepaviljongens gymnastikbyggnad flankeras av två färgglada regnskydd av trä.

Mellan- och högstadium
Skolbyggnaderna är uppförda i en till två våningar, med gula tegelfasader och flacka sadeltak. Den västra byggnaden är något högre belägen i terrängen och ur den lägre delen av byggnaden reser sig gymnastiksalen högre än skolans övriga byggnader.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: delvis tegelstomme, delvis bärande betongpelare
Fasad: fasadtegel, steniskiva
Fasadfärg: gul, gul
Takform: flackt sadeltak, pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: fristående skärmtak på tunna stöttor längs vissa fasader exempelvis längs gymnastikbyggnaden, tegellisener mellan fönsteraxlarna på större delen av fasaderna.

Detaljer av kopparplåt är synliga längs takens kraftiga takfot. Turkos-blå fönster är delade horisontellt i två lufter och placerade regelbundet längs stora delar av fasadernas två våningar. Entréerna är placerade i liv med fasaden och huvudsakligen belägna mot skolgården.

Under sent 1980-tal har skolan renoverats och förändrats vad gäller fasadförändringar och fönsterbyten. Enligt bygglovhandlingar har ändringar av skolan genomförts även under 1990-talet. De steniskivor som finns på delar av fasaderna härrör förmodligen från endera av nämnda renoveringar. Under senare tid har också skolgården rustats upp.

Lågstadium
Skolpaviljongen längs Författaregatan är uppförd i en våning liksom den bakomliggande gymnastikbyggnaden. Av paviljongens fasad att döma består byggnaden av fyra byggnadskroppar som sammanbinds av tre mindre. De låga byggnaderna kröns båda av flacka sadeltak.

Stomme/konstruktion: tegelstomme, regelstomme
Fasad: fasadtegel, steniskiva, lockpanel
Fasadfärg: gul, gul, brun/blå
Takform: flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utskjutande platta skärmtak mot gården

Byggnadernas gavelfasader består av gult fasadtegel. Fasaderna mot gården mellan skolbyggnaden och gymnastikbyggnaden är av målad lockpanel på regelstomme. Övriga fasader har i senare tid klätts med gul steniskiva. Entrédörrarna är av metall och glas och sitter i liv med fasaden. Fönstren är av olika storlek och målade i en turkos-blå kulör. Takfot och vindskiva är klädda med kopparplåt.

Fasadernas steniskivor är senare tillkomna liksom paviljongens fönster mot Författaregatan vars utseende är av senare tid.

KOMMENTAR
Brunnsboskolan är märkbart förändrad i förhållande till ursprunget, bland annat vad gäller skolgård, fasadmaterial, fönsterpartier och färg i vissa fasader. De största förändringarna kan ha skett under den renovering som företogs under sent 1980-tal. Den ursprungliga formationen kring en central skolgård liksom stora delar av fasaderna är dock bevarade och skolan är relativt välhållen.