Stäng fönster Stockholm kn, TORNEÅ 1 M.FL. AKALLA

Klassificering: Gult
INVENTERING ÅR 2000
Kvarteret Torneå i sydvästra Akalla är ett stort radhusområde placerat i en södersluttning.

Området ligger i fyra terrasser med utsikt över Järvafältet. Trappor och gångvägar i zigzag förbinder de olika etagen. Gångvägarna är smala och omges av tät växtlighet, med enstaka utplacerade lekredskap. I områdets västra utkant finns två låga parkeringshus i anslutning till Drumsögatan som leder ut till Akallalänken. Det finns angöringsgator som löper norr och söder om området. Omgivningarna utgörs av låghusbebyggelse och grönområdena kring Akalla by och Järvafältet.

· Våningar: 1 våning + 1 suterrängvåning.
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor. Vitmålade vindskivor och takfot av trä.
· Fasad: Träpanel, stående/liggande, främst gula, röda eller grå nyanser. Vitt hörnfoder.
· Sockel: Betong, mycket låg.
· Fönster: 1-2-luft, vitmålade träfönster.
· Balkong: Utanpåhängande med trästöd, fronter av liggande träpanel i samma kulör som fasaden. Endast vissa radhus är försedda med balkong, vilka enbart är vända mot söder.
· Entré: Trädörrar med ett sidoljus, lackade eller diverse kulörer. De flesta är försedda med en öppen förstukvist med räcke i samma kulör som fasaden.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 5 rok.
· Förändringar: Vissa entréer och uteplatser har förändrats, men förändringarna är av begränsat slag. Några hus har försetts med balkong.

De flesta har entréerna vända mot norr där det finns mindre förgårdar med grönska och små uteplatser. Framför vissa entréer finns små brunmålade redskapsbodar eller lite större gulmålade förråd. Trädgårdarna vetter mot söder, med altaner som avskärmas av plank på sidorna. Vissa radhuslängor har förskjutna lägenhetsenheter, och vissa har större trädgårdar.

Parkeringshusen består av en våning med en suterrängvåning och täcks av ett flackt sadeltak av korrugerad plåt. Fasaden består av omålad betong och gulbrunmålad träpanel. Stålportar klädda med svartmålad träpanel.

KOMMENTAR
Ett enhetligt radhusområde placerat i en södersluttning mot Järvafältet. På detaljnivå finns det vissa variationer vad gäller entréer, uteplatser, balkonger och trädgårdar, vilket delvis har sin grund i sentida förändringar.