Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 7:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget norr om Brunnsbotorget, i stadsdelen Backas södra del. Området avgränsas i öster av Litteraturgatan och i väster av blandad småhusbebyggelse. I väster angränsar det resliga berget Kvillängen. Norr om området finns ett antal friliggande enfamiljshus av varierad ålder och utformning och i söder Brunnsbotorgets centrumbildning.

Hit hör också ett parkeringsdäck i bebyggelsens nordvästra utkant, ett daghem från 1971 intill ett äldre bostadshus samt en kombinerad panncentral och fritidsgård från 1965. Det slutna parkeringsdäcket är av betong och uppfört i två plan mot berget i väster. Ungefär mitt i områdets norra del ligger ett äldre enfamiljshus med eternitklädda fasader och en inhägnad daghemsbyggnad med omålade panelklädda fasader och sadeltak. Panncentralen i områdets östra ytterkant är placerad intill Litteraturgatan och omges i norr och söder av parkeringsplatser. Den oregelbundna byggnadskroppen har två våningar och fasader av rött tegel. Delar av fasaderna är klädda med fjällpanelimiterande betong, lockpanel av trä, båda målade milt rosa, samt med brunmålad betong respektive brun skivplåt. Vid södra fasaden finns panncentralens runda skorsten.

En före detta Konsumbutik i områdets södra del, uppförd i en våning med fasader av rött tegel, är sammanbyggd med ett av skivhusen och vänd med butiksfönstren mot gårdsrummet mellan skivhus och punkthus. Tegelfasaden indelas i fyrkantiga fält av betonglisener. Det flacka sadeltaket har obetydligt utskjutande takfot och taksprång. Fasadernas övre delar är liksom gavelröstena skivklädda. Längs byggnadens norra och östra sida löper en lastkaj som skyddas av ett platt skärmtak med kopparomfattning. Enligt bygglovhandlingarna var byggnadens tak ursprungligen klätt med papp.

Skivhusen bildar en skärm mot Litteraturgatan i nord-sydlig riktning. Punkthusen är uppförda innanför den, kring säckgator och i en rad längs norra delen av området, till synes fritt spridda i den svagt kuperade terrängen. Terrängen är flack i större delen av området men stiger mot norr. Mellan husen bildas oregelbundna gårdslika ytor där marken är gräsbevuxen. I gårdsrummen finns asfalterade gångvägar och träd, främst koncentrerade till norra delen, buskar, planteringar, piskställningar och rikligt med lekplatser. I området finns också enstaka små panelklädda byggnader för elutrustning eller liknande. En alléliknande gångväg leder genom området och småhusbebyggelsen till den närliggande Brunnsboskolan från 1965. Längs hela områdets östra yttersida sträcker sig en lång parkeringsplats med enstaka garagebyggnader.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av nio våningar höga skivhus och punkthus som samspelar genom variationen mellan de två hustyperna och de sammanhållande dragen vad gäller höjd och fasadyta. De ljusa betongfasaderna med frilagd ballast kontrasteras av mörkare betong i bottenvåningarna, i balkongfronter och under takfoten. Skivhusens gavlar är klädda med rött tegel. De stora perspektiv- eller enluftsfönstren är företrädesvis placerade ett i varje fasadelement och balkongerna är till övervägande delen indragna i fasaderna. Gavlarna har färre fönster än övriga fasader och balkonger saknas i skivhusens fasader mot områdets utsida liksom i fasaderna (gavlarna) mot norr. I övrigt vetter balkongerna åt såväl söder som väster och öster. Husens entréer är indragna och vetter mot gårdarna, vilket innebär att de är placerade i skivhusens västfasader och i punkthusens östfasader. Samtliga entrépartier är av aluminium och glas. Daghem/förskola, butiker och andra serviceverksamheter är inrymda i bottenvåningarnas lokaler.

Stomme/konstruktion: betongstomme
Fasad: betongelement med frilagd ballast, ½ stens tegel
Fasadfärg: gråbrun/grå, röd
Takform: sadeltak med obefintlig takfot och taksprång
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med och utan utskjutande fronter, balkongfronter av betong, franska balkonger, indragna entréer respektive något indragna entréer med utskjutande omfattningar, bredare entréer och gångar genom husen stöttas av kolonner, gångar genom enstaka hus, kaklade entréer, betongmotiv i entréer, kopparbleck och kopparomfattning vid tak

Beskrivningen av konstruktionen grundar sig på den tekniska beskrivningen för den norra delen av området. Trots likheterna skiljer sig husen i norra och i den södra delen något från varandra, bland annat i fönsterform, balkonger och bottenvåningarnas utseende.
Flertalet balkonger har glasats in under 1990-talet och entrépartier av aluminium och glas har ersatt de ursprungliga. Många södergavlar är tilläggsisolerade och klädda med betongsten, plåt eller steniskiva. Troligen har också gårdarna genomgått en upprustning under senare tid. Konsumbutiken i områdets södra del är till synes oförändrad sedan uppförande tiden men har stått tom en tid och är i stort behov av underhåll. Byggnaden är intressant och viktig för områdets helhetskaraktär som större bostadsområde planerat och uppfört med en lokal kooperativ butik i direkt anslutning till ett av flerbostadshusen i områdets mitt.

KOMMENTAR
Området karakteriseras dels av de två lika höga samspelande hustyperna och dels av skillnaderna i detaljer såsom fönsterform, balkonger och entréer. Till sin struktur är området välbevarat och byggnaderna är relativt välhållna. Mellan punkthusen i områdets norra del finns en skulptur av metall, föreställande en mor som håller sitt barn, vilken sannolikt härrör från uppförandetiden. Området är upptaget i bevaringsprogram för Göteborg.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.