Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 7:3 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo, längst söderut i stadsdelen Backa. De tre skivhusen utgör den första delen av en längre skärm av skivhus mot Litteraturgatan som leder genom stadsdelen i nord-sydlig riktning. Skivhuset längst i söder ingår i centrumbildningen Brunnsbo torg då diverse handel och verksamheter är inredda i bottenvåningens lokaler. Punkthusen är grupperade runt en säckgata som leder in i området från öster. I söder och väster angränsas området av Brunnsbotorget respektive Författaregatan längs vilken Brunnsboskolan är belägen. I områdets västra utkant finns fyra mindre enfamiljshus. Ett daghem från 1966 har röda panelklädda fasader, sadeltak och vita fönster. I norr övergår området i ett strukturellt likartat område med skivhus och punkthus.

Hit hör även ett parkeringsdäck i två plan som i bottenvåningen rymmer en butik med försäljning av babyartiklar. Parkeringsdäcket är uppfört av betong i ett till två plan (suterräng). Butiken är inredd i parkeringsdäckets högre södra del. Betongen är gjuten i brädform och bemålad ljust blå. Västra fasadens övre del är klädd med blåmålad korrugerad plåt. I väster och söder har det vita fönster av olika storlek som förtätas i mot sydvästra hörnet. Två indragna entréer finns i västra fasaden. En trappa till övre planet omges av betongväggar och skyddas av ett enkelt plåttak.

Områdets bebyggelse utgör en första del av ett större område norr om Brunnsbotorget som består av en rundad skärm med skivhus innanför vilken punkthus är placerade i ett parkliknande landskap. Skivhusens placering utmed Litteraturgatan skyddar de innanförliggande gårdarna omkring punkthusen som ligger till synes fritt spridda i den flacka terrängen. Endast en liten stenknalle bryter den gräsbevuxna marken i gårdsrummen mellan skivhusen där träd och mindre buskage växer och lekplatser och piskställningar anordnats. Asfalterade gångar leder längs entréfasaderna och tvärs igenom området.

BYGGNADER
Byggnaderna utgörs av skivhus och punkthus uppförda i nio våningar. Både skivhusen och punkthusen har fasader av rött tegel och sadeltak med obetydlig takfot och taksprång. Skivhusen blir smalare vid gavlarna. I skivhusens bottenvåning finns affärslokaler för verksamheter som ingår i den intilliggande centrumbildningen.

Stomme/konstruktion: betongstomme
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger med utskjutande fronter, utanpåliggande balkonger i snett utdragna fasadpartier, indragna entréer

De vitmålade fönstren är huvudsakligen av två storlekar och placerade så att de bildar vertikala fönsteraxlar i fasaden. Mot norr (gavlar) är fönstren få. Även balkongerna tillför fasaderna en vertikal verkan. Balkongerna vetter åt väster, öster och söder (gavlar) med fronter av horisontellt räfflad plåt. De förekommer i olika stort antal på de repektive hus. De två norra skivhusens västfasader har rikligt med balkonger, närmare bestämt i åtta balkongaxlar placerade i fasadpartier som är snett utdragna från huskroppen så att balkongerna riktas mot söder. Åt öster har samtliga skivhus ett fåtal balkongaxlar av indragna balkonger med rakt utskjutande fronter. Enstaka indragna entréer är mycket breda och stöttas då av en kolonn. Gångar leder genom skivhusen från områdets utsida. Entrépartier är av metall eller aluminium och glas. Punkthusens södergavlar har ett karakteristiskt uttryck, fönsterpartierna runt balkongerna täcker större delen av gavelfasaden och kröner gaveltoppen. Takkanterna omfattas av kopparplåt.
Flera södergavlar tilläggsisolerades och kläddes med korrugerad plåt redan under 1970-talet. På några hus har fasadytan mellan våningsplanens balkonger försetts med vit korrugerad plåt. Entrépartier är förmodligen utbytta i senare tid. Vindfång vid butiksentréer och regnskydd över översta balkongerna tillkom redan 1966.

KOMMENTAR
Området karakteriseras dels av de två lika höga samspelande hustyperna och dels av gemensamma drag i fasadmaterialet, fönster och balkonger.Till sin struktur och som helhet är området välbevarat och byggnaderna är relativt välhållna.