Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 1:3 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo, längst söderut i stadsdelen Backa. Ett centrumhus och ett högt flerbostadshus med butiker i bottenvåningen omger en öppen plats där också en kyrka från 1969/1970 är uppförd. Betongsten i två färger delar marken i ett enkelt rutmönster. Brunnsbotorget angränsas i väster av röda lamellhus i fyra våningar, i öster och norr av ett långsträckt område med skivhus och punkthus och i söder av en större busshållplats och en parkeringsplats. Vid busshållplatsen finns en kioskbyggnad i en våning med försäljning av konfektyr, frukt, tobak och tidningar, korv, grillmat och kaffe. Kioskbyggnaden, vars fasader är av blå- och gulmålad liggande slätpanel respektive rött tegel, kröns av en utskjutande ljusskylt som döljer byggnadens tak. Teglet är koncentrerat till byggnadens västra del. Öster om torget finns ett parkeringsdäck i två plan som i bottenvåningen rymmer en butik med försäljning av babyartiklar.

Torget avgränsas från busshållplats och parkering av två låga betongmurar i rött tegel på utsidan. I torgets mittpunkt finns ett antal låga betongmurar innanför vilka ett antal bänkar placerats runt ett buskage. Fristående skyltar informerar om torgets service och ett antal flaggstänger pryder platsen. Planteringar och konstnärlig utsmyckning i form av skulpturer finns i torgets nordvästra del, mellan kyrkan och affärsbyggnaden. Närmast byggnaden i norr finns en parkeringsplats varifrån lastning av varor till butikerna sker. Förutom matvaruaffär, blomsteraffär och tobaksaffär finns här post, apotek, en mindre klädaffär, frisör & solarium samt pizzeria. Fiskförsäljning från en bil förekommer tidvis på torget.

BYGGNADER
Områdets enda affärsbyggnad är uppförd i ett plan med helt utgrävd källare. Fasaderna är klädda med rött fasadtegel och taket är ett mycket flackt sadeltak. I byggnadens längdriktning skjuter ett högrest sadeltak upp som är täckt med ljus bandplåt. Ingången till köpcentrat är belägen i södra fasaden och kröns av texten Brunnsbo köpcentrum i stora vita bokstäver. Affärsbyggnaden kompletteras av verksamheterna i skivhusets bottenvåning där något av ett stråk leder till flerbostadshusen norr om Brunnsbotorget.

Stomme/konstruktion: betong (pelardäck respektive armerade betongväggar)
Fasad: ytterväggar av betongpelare och utfackning med fasadtegel och betong respektive med fasadtegel och lättbetongblock
Fasadfärg: röd
Takform: flackt sadeltak, högrest sadeltak
Takmaterial: troligen papp, ljus bandplåt
Utvändiga detaljer: vindskydd framför huvudentré, panelklädda utbyggnader åt norr vid lastkaj

Bortsett från entrén ger affärsbyggnaden ett slutet intryck eftersom de enkla tegelfasaderna i princip saknar fönster och enda övriga entrén, som är belägen i östra gaveln, är väsentligt mindre markerad än huvudentrén. Tegelfasaden pryds här och var liksom vid takfoten av diskreta variationer i tegelsättningen. Mot parkeringen i norr vetter lastbryggor och röda panelklädda utbyggnader som tillkommit under senare tid. Under 1990-talet har huvudentrén förändrats och samtidigt försetts med ett större vindskydd. Under samma decennium har också ett regnskydd för cyklar fästs på södra fasaden. Även marken på torget kan ha förnyats i samband med ombyggnaden av affärsbyggnaden.

KOMMENTAR
Som torgbildning är Brunnsbotorget välbevarad och välhållen. Märkbara förändringar har affärsbyggnaden genomgått framförallt i söderfasaden och särskilt vad gäller entrépartiet.