Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 1:5 BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo, längst söderut i stadsdelen Backa. Kyrkan ingår i bebyggelsen runt Brunnsbotorget. Kyrkan består utöver själva kyrksalen av församlingslokaler för olika verksamheter. Till kyrkan hör också en friliggande klockstapel utanför östra fasaden. I väster angränsar ett bostadsområde med fyra våningar höga lamellhus och i söder en parkeringsplats och busshållplatsen. Kyrkan omges närmast av gräsmatta, buskar och enstaka träd men ligger mycket öppet och lätt tillgängligt från torget. Huvudentrén är belägen i östra fasaden, mot torget. Ytterligare en entré finns i västra fasaden utanför vilken en gångväg leder i nord-sydlig riktning.

BYGGNADER
Kyrkobyggnaden är uppförd i en våning med fasader av betong med frilagd ljus ballast. Delar av fasaderna är panelklädda och blåmålade. Kyrksalens planform utgörs av två kvadrater, förskjutet placerade ovanpå varandra så att de bildar formen av en stjärna. Byggnadskroppen som helhet kröns av ett flertal tak som samtliga är belagda med svart korrugerad eternit. Kyrksalens tak är ett högrest tälttak medan övriga tak är sadeltak.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: prefabricerade betongelement med frilagd ballast, panel
Fasadfärg: ljus/vit
Takform: tälttak, sadeltak
Takmaterial: svart korrugerad eternit
Utvändiga detaljer: konstnärligt utformad vattenledare i form av en kedja från kyrksalens utskjutande takspets i öster, blyinfattade fönster under takfoten med motiv ur Jesu liv

Översta delen av fasaderna är panelklädd och blåmålad liksom gavelrösten, vindskivor och fönster. Kyrkans enluftsfönster är av olika storlek och oregelbundet placerade i fasaden. Längs kyrksalens tak löper ett smalt fönsterband med blyinfattade glas i olika kulörer. Taket kröns av ett tunt men relativt stort kors. Huvudentrén är belägen mellan kyrksalen och församlingsdelen och skyddas av ett litet platt tak. Ytterdörrar är av lackat trä. Klockstapeln är utförd i trä med fyra ben som löper upp mot en mittpunkt med två pappklädda takfall. Stapelns övre delar är klädda med brunmålad fjällpanel.

Redan 1965 uppfördes på platsen en provisorisk småkyrka av trä med tillhörande klockstapel som enligt bygglovhandlingarna flyttades till Tynnered då den permanenta kyrkan med församlingslokaler uppfördes. På ritningarna benämns den nya kyrkan "Törebodakyrkan".

1985 byggdes kyrkan till i väster helt klädd med blåmålad lockpanel på regelstomme. Entrén i norra fasaden flyttades troligen i samband med ombyggnaden till den västra fasaden.Där blev den placerad indragen mellan två byggnadskroppar. Den gamla ingången, vars skyddande skärmtak på två stöttor står kvar, är igensatt med blåmålad lockpanel. Färgsättningen av träpartier är troligen av senare datum. De stora förändringarna är koncentrerade till västra delen av byggnaden.

KOMMENTAR
Kyrkan är välbevarad mot Brunnsbotorget och är välhållen. Kyrkan utgör ett fint och tidstypiskt inslag i miljön runt torget och har ett flertal konstnärligt utformade detaljer. Området är upptaget i bevaringsprogram för Göteborg.
Brunnsbo kyrka är en av de få kyrkor byggda efter 1939 som är skyddad enligt 4 kapitlet § 4 i lagen om kulturminnen m m (SFS 1988:950), som innebär att kyrkobyggnaden inte på något väsentligt sätt kan ändras utan tillstånd av länsstyrelsen. De övriga yngre kyrkorna är Hjällbo, Guldhedens, Bergsjöns, Härlanda, Johannebergskyrkan samt S.t Olofs kapellkrematorium.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.