Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 8:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo, längst söderut i stadsdelen Backa. Radhusen sträcker sig från nordväst till sydost i parallella längor om fyra till fjorton lägenheter på en trekantig markyta invid Brunnsbomotet. I söder och nordväst löper Norgevägen respektive Litteraturgatan förbi bebyggelsen. Området avskärmas från Litteraturgatan med hjälp av en lång garagelänga med plåtportar, gavlar av betongelement och pulpettak. Vid områdets västra hörn ligger en bensinmack intill vägen. I öster angränsar ett område med friliggande enfamiljshus, företrädesvis i två våningar, av olika ålder och utförande. Dramatikgatan leder längs radhusområdets västra sida till en lekplats i söder omgärdat av buskar mot Kungsleden.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i en och en halv våning med brun-svarta lockpanelklädda fasader och högresta tegelbelagda sadeltak som slutar i liv med fasaderna. Taken är rikligt försedda med takkupor som vetter både mot nordost och sydväst. Entréerna är vända mot nordost och trädgårdarna mot sydväst. Längs entréfasaderna finns planteringar, buskar och enstaka träd. Trädgårdarna avskärmas från de asfalterade gångvägarna mellan husraderna av buskage och träd. Mot väster kantas trädgårdarnas sidor av naturstensmurar.

Våningar: 1 1/2
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: brun-svart möjligen bets
Takform: högrest sadeltak
Takmaterial: enkupigt rött tegel
Utvändiga detaljer: två ytterdörrar, vitmålad utbyggnad vid entré med flackt pulpettak och fönster, takkupor klädda med svart plåt, ett stycke fjällpanel/fyra brädor på förvandring som vindskiva och längs takfot

Fasadernas mörka lockpanel, vars lock består av två smala brädor, kontrasteras av entréutbyggnadens och trädgårdsfasadens vitmålade slätpanel. Husens fönster är vitmålade och av enluftstyp. Entréfasadens smala fönster är av liggande format placerade högt. Mot trädgården vetter ett större antal fönster, enligt bygglov "våningshöga glaspartier av trä". Som regel är fönstren höga och smala eller något större, stående rektangulära enluftsfönster, de senare troligen ursprungliga. Utbyggnaden runt entrén med sina två ytterdörrar innefattar även ett större fönster.

De boende har givit trädgårdssidan en individuell prägel, dels genom nya fönster och dels genom att den egna uteplatsen närmast fasaden omgärdats på olika sätt: genom enkla staket, buskage eller till och med genom en utbyggnad från huset. Takteglet benämns som enkupigt rött strängtaktegel i bygglovhandlingarna.
En del fönster är ommålade eller utbytta sedan uppförandetiden och många ytterdörrar är nya. Enstaka utbyggnader vid entréer är ommålade och några fasader har klätts med ny mörk lockpanel av liknande utförande som den ursprungliga. Trädgårdsfasaderna är på sina ställen märkbart förändrade i förhållande till ursprunget, till exempel nya fönster samt utbyggnader och avskärmningar av olika slag mot omgivande trädgårdar.

KOMMENTAR
Området är välhållet och till sin grundkaraktär välbevarat. Endast något enstaka hus har förändrats kraftigt genom att fasadens panelbeklädnad ersatts av rött tegel. Trots dessa förändringar gör de mörka panelklädda fasaderna, taken med de många takkuporna och de karakteristiska entrépartierna att området upplevs som enhetligt. Området är upptaget i bevaringsprogram för Göteborg.

Källa: Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Göteborg - ett program för bevarande, del 2 (prel. 2000). Kulturförvaltningen/Stadsmuseet. Redaktör Gudrun Lönnroth.