Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 69:2 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är centralt beläget i Backa, nära stadsdelens större centrumanläggning Selma Lagerlöfs torg. Sex skivhus sträcker sig i nord-sydlig riktning söder om områdets loftgångshus och bildar en rundad skärm mot Skälltorpsgatan i norr. I väster och söder angränsas området av ett kuperat och skogsbevuxet grönområde. Intill den skogsbevuxna höjden ligger en ett fritidsområde. Litteraturgatan leder förbi området i öster, från Brunnsbomotet i söder till Skälltorpsvägen i norr. På andra sidan Litteraturgatan ligger köpcentrat Selma Lagerlöfs torg med allehanda service. Bebyggelsens sydöstra utkant gränsar till en mindre skola från 1969/1971.

I områdets utkanter finns två daghemsbyggnader och en omsorgsbyggnad uppförda under 1970-talet. Daghemsbyggnaderna, varav den väster om bostadsområdet är en vinkelbyggnad, är panelklädda och har sadeltak med kraftigt utskjutande takfot och taksprång. Daghemmet i norr ligger på en höjd bredvid ett enskilt äldre bostadshus från 1940-talet. I områdets sydvästra hörn finns en större, oregelbunden omsorgsbyggnad från 1974 med gula tegelklädda fasader på regelstomme och sadeltak.

Bebyggelsen har delvis anpassats till den kuperade terrängen. Våningsantalet varierar mellan skivhus och loftgångshus. Mellan husen finns gröna kuperade gårdar med gångvägar genom området samt rikligt med träd, planteringar och lekplatser. Runt området löper lokalgator med angöring vid två större panelklädda parkeringsdäck, belägna i norr respektive i öster. Där terrängen längs områdets norra sida stiger åt väster leder en gångväg med trappor förbi en gravplats från 1700-talet.

Gårdarnas lekplatser och planteringar är sannolikt tillkomna i samband med en större upprustning av området då också ny markbeläggning, belysning och andra dekorativa tillskott anordnades i området.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av höga skivhus och lägre loftgångshus i sammanlagt två till nio våningar samt bottenvåning. De blå fasaderna av trapetskorrugerad plåt präglar området. Loftgångshusens norrfasader är klädda med brun- eller rödmålad slätpanel som också täcker de indragna balkongväggarna och uteplatserna liksom delar av skivhusens nedre fasader. I skivhusens entrévåningar finns lokaler av olika slag (enligt bygglovhandlingar bland annat motionslokal, samlingslokal och bastu). Ett parkeringsdäck är sammanbyggt med det sydöstra loftgångshuset. Gångar från utsidan till gårdssidan leder genom loftgångshusen och någon enstaka även genom skivhusen.

Våningar: 3-9 (lamellhus 6-9 våningar)
Stomme/konstruktion: betong och reglar (det senare i gavlar)
Fasad: lackerad korrugerad aluminiumplåt, slät/spontad träpanel
Fasadfärg: blå, brun respektive röd
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: delar av fasaderna är klädda med slät panel, delar av entrévåningarna indragna och stödda på pelare eller enklare betongstöd, loftgångar, indragna balkonger varav några med utskjutande fronter, franska balkonger, indragna entréer, entréer i liv med fasaden, karakteristiska huvar på ett flertal tak

Skivhusen
Bottenvåningen är delvis indragen, till stora delar eller endast vid gaveln mot söder. Indragna fasadpartier saknar plåtbeklädnad och är istället av slät betong eller klädda med slät panel. Skivhusfasadernas nedre delar är bitvis klädda med slät panel som är målad brun eller röd. Blå fasadplåt utgör även de indragna balkongernas fronter som går i liv med fasaden. Plåten som ingår i en fönstergrupp har finare korrugering än övrig fasadplåt. De vita enluftsfönstren skiftar något i storlek och är oregelbundet placerade i fasaden, ett och ett eller i grupper om två till tre fönster. Både indragna entréer och entréer placerade i liv med fasaden förekommer. Balkongerna är indragna och endast på skivhusens gavlar har de utskjutande fronter. Balkongerna är placerade en och en, parvis eller i grupper om fyra. De franska balkongerna, som är av omålad metall, har en ovanligt enkel och industriell utformning. Enstaka loftgångar löper längs bottenvåningarna även på skivhusen.

Loftgångshusen
Loftgångshusens söderfasader (mot gården) är som skivhusens, med indragna balkonger och dessutom uteplatser som invändigt är klädda med målad slät panel. Mot norr är fasaderna klädda med brun- eller rödmålad slätpanel. Loftgångarnas fronter är av blå korrugerad plåt liksom inklädnaden av de utanpåliggande trapphusen. Med jämna mellanrum löper passager genom husen till gårdarna i söder. Loftgångarnas ytterdörrar är målade i en klar röd eller orange kulör.

Under senare år har gårdsrummen, förutom ett stort antal lekplatser, tillförts ny stenläggning, belysning och diverse utsmyckning i form av exempelvis pergolor med en utformning som bryter märkbart mot områdets enkelhet och ursprungliga karaktär. Entrépartier i skivhusen och ytterdörrar i loftgångshusen är bytta mot nya och några balkonger har glasats in, troligen under slutet av 1980-talet. Enligt bygglovhandlingar har några yttertak renoverats i mitten av samma årtionde. Vissa plåtpartier mellan fönstren är vita istället för blå och kan vara bytta. De karakteristiska blå och enkla fasaderna liksom husens bibehållna höjd och placering i terrängen bidrar till upplevelsen av området som välbevarat trots tydliga miljöförändringar i husens direkta närhet.

KOMMENTAR
Bebyggelsen är välhållen och som helhet välbevarad. Området har ansetts vara unikt i sin färgsättning och miljömässigt väl balanserat i en inventering av efterkrigstidens bebyggelse utförd av Göteborgs Stadsmuseum.

Källa: Peter, Sanja (1998). Inventering av bebyggelse 1955-75. Rapportutkast. Göteborgs Stadsmuseum.