Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 69:14 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Backa, nära stadsdelens centrumanläggning Selma Lagerlöfs torg. Skolan utgörs av en skolbyggnad och en gymnastikbyggnad uppförda i anslutning till ett större bostadsområde. Intill skolan finns i söder ett panelklätt och vinkelbyggt daghem från 1971. Skolan angränsas i väster av ett större grönområde som övergår i en skogsbevuxen höjd. Öster om skolan leder Litteraturgatan förbi området. Strax väster om skolbyggnaden, som sträcker sig i nord-sydlig riktning, bildas en skolgård intill gymnastikbyggnaden. Ytor att leka eller spela på sträcker sig emellertid utöver skolgårdens gräns åt väster och på andra sidan gångvägen som leder till bostadsområdet i norr. Skolgården kompletteras också av en mindre skolgård längs skolbyggnadens östra sida. Skolgårdarna är asfalterade och bemängda med lekplatser med lekredskap, träd och planteringar omgärdade av stora naturstenar.

BYGGNADER
Både den avlånga skolbyggnaden och gymnastikbyggnaden är klädda med brun omålad panel, med fjällpanel åt den centrala skolgården och lockpanel på övriga fasader. De tunna och platta taken skjuter ut en bit från fasadlivet såväl över långsidorna som gavlarna.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: lockpanel/fjällpanel
Fasadfärg: brun
Takform: mycket flackt sadeltak, mycket plant pulpettak
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: utbyggnader med ingång till korridorer

Skolan är enligt bygglovhandlingar en "Typskola BASK från Skolöverstyrelsen" vars fasader till större delen upptas av stående enluftsfönster medan gymnastikbyggnadens fönster är mindre och färre, koncentrerade till fasadernas övre delar. Från skolbyggnaden, som innehåller såväl matsal och kök som lektionssalar, skjuter tre små byggnadskroppar ut från vardera långsidan med ingång till en korridor. I gymnastikbyggnadens östfasad finns två mindre entrédörrar av metall och glas. Taken är flacka som plantak. I bygglovhandlingarna beskrivs fasadbeklädnaden som sågad liggande panel och takmaterialet anges vara papp.

Daghemmet uppfördes ett par år efter skolan och består av två sammanbyggda byggnader i en våning. Stommen är av reglar och fasaderna av lockpanel målad i en mintgrön kulör. De kraftiga sadeltaken är belagda med papp. Byggnadernas enluftsfönster av olika storlek är vitmålade och oregelbundet placerade i fasaderna. Utanför den delvis inhägnade gården, som rymmer såväl lekplatser som enstaka buskar och träd, leder breda asfalterade gångvägar. Små förråd finns i anslutning till daghemmet. Entrén är indragen och belägen i hörnet mellan de båda byggnadskropparna. I både norra och östra fasaden finns ett antal vita entrédörrar med glaspartier i liv med fasaden. Ursprungligen hade den ena av de två byggnaderna sadeltak medan den andra hade plantak. Takmaterialet var då av korrugerad eternit.

KOMMENTAR
Skolan är välhållen och troligen välbevarad. Lockpanelen på gymnastikbyggnadens norra fasad skiljer sig från övrig lockpanel och är troligen ny. Den förnyelse av skolgården som ser ut att ha skett, då nya planteringar och lekredskap tillkommit, genomfördes möjligen i mitten av 1990-talet. Successivt har enstaka skolpaviljonger kompletterat nuvarande byggnader.