Stäng fönster Göteborg kn, RUD 8:10 RUD

OMRÅDE
Området utgör Ruds sydspets. Mellan Lergöksgatan i väst och slänten upp till Frölunda Kulturhus i öster ligger dessa 14 femuddiga punkthus med nio våningar kring tre gårdar. Placeringen har ingen strikt struktur. Husen är spridda i en "park". De har en särprägel i omgivningen med sin stjärnform, krönta av runda "lock" som får dem att likna gammaldags kaffeburkar utplacerade i parkliknande omgivning och fångar lätt uppmärksamheten från den stora Västerleden intill. Återvändsgatorna som angör området är Speldose-, Tamburin-, Valthorn- och Munspelsgatan, vilka samtliga leds in från den större Lergöksgatan i väst. Denna har parkeringar till bostadsområdena på östra sidan och småindustribyggnader på andra. Öster om stjärnhusen ligger ett daghem byggt under samma period.

En stor inhägnad bollplan skjuter in bland husen och delar upp området. Norra delen av området har inte fullt så ymnig växtlighet som den södra. Gårdarna har egna utformningar med gräsmattor, små kullar, slingrande asfalterade gångar och nyare lekplatser med sittplatser i pergolaliknande hägnader. Dessa är troligen från 1982, då det även byggdes ett "kvartershus" med samlingslokal på tomt 8:7-8. Huset är klätt med rosabrun lockpanel och har fönsterband, samt sadeltak med betongtegel. Invid huvudentréerna gjordes då också skärmtak med korrugerad plåt, bersåer av trä (olika färg vid varje hus) och sittgrupper i. Nyligen har uppmurade rabatter gjorts där lökväxterna nu blommar ymnigt. Flera gruppboenden finns i området med omålade träbalkonger på stolpar på första våningen. Endast lövträd finns i området, dominerat av björk med många skatbon. Buskar är planterade både invid husen och på gårdarna, så småfågellivet är också rikt.

Grönanläggningarna projekterades 1964 med piskplatser i tomtkanterna och rundade lekplatser i gårdarnas centrum med träd runt. "Kullersten med vitklöver och krypven" skulle leda fram till dem, vilket inte syns idag. Begagnad gatsten lades längs husens utsida och granit användes som kantsten. Nu är det gräs ända inpå husen eller betongplattor närmast sockeln.

BYGGNADER
Med sin ovanliga femuddiga burkform och intakta exteriör är punkthusen ett fascinerande blickfång, breda i förhållande till sin höjd. Fasaderna är släta och de två olika materialen ser ut som ett flätverk på håll. De indragna inglasade balkongerna är placerade nära "vecket" med djupt indragna entréer under sig, liksom sekundära dörrar till soprum och dylikt. Husen är byggda med tidens rationella elementteknik utan bärande innerväggar och med identiska trerumslägenheter, vridna kring ett centralt trapphus. Senare kopior har uppförts i Bergsjön.

Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: betongelement mönstergjutna i stående fjällpanel, samt synlig men ej tvättad grov ballast (marmorkross) under fönstren
Fasadfärg: ljusgrå, brungrå
Takform: plant med runt kopparklätt förhöjt parti som ett "burklock"
Takmaterial: koppar
Utvändiga detaljer: profilerad betongfasad, flera inglasade indragna balkonger

Fasaden artikuleras alltså av den vertikala fjällpanelsreliefen i olika bredd, som även finns på balkongfronten och den släta ballastytan över och under fönstren. Socklarna är grovt spritputsade och färgade i vitt eller vid huvudentréerna aprikos. Bostadsentrén är djupt indragen med nyare bruna aluminiumdörrar med sidoljus, dock är somliga rutor ersatta av skivor. Fönstren är jämnt fördelade i vertikala axlar av samma typ av vit metall med stående sidopost och ett mindre toalettfönster. Balkongerna glasades in 1992 och fasaden är där klädd med smal vit panel.

KOMMENTAR
Området har en tilltalande parkkaraktär med synnerligen märkvärdig utformning. Husen har omsorgsfullt gestaltade fasader med tidstypiska material, byggda med tidstypisk teknik och experimentlusta. Vid flera tillfällen refererades området till som k-märkt, av media och de boende.