Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 75:2 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget relativt centralt i Backa, alldeles intill stadsdelens större centrumanläggning Selma Lagerlöfs torg som i söder gränsar till områdets lamellhusbebyggelse. Väster om området leder Litteraturgatan från Brunnsbomotet i söder till Skälltorpsvägen i norr. I norr angränsar ett annat område med flerbostadshus och i väster sträcker sig en större gräsbevuxen gårdsyta med gångstråk intill ytterligare ett flerbostadshusområde. Parallellt med Litteraturgatan leder en lokalgata till vändplatser vid parkeringsdäck och parkeringsplatser i områdets ytterkanter. Parkeringsdäcken i väster är uppförda i två plan med enstaka garagelängor på det övre planet. Däcken är gjutna i betong som ägnats extra mycket formmässigt omsorg. Ett större parkeringsdäck i norr är delvis omfattat av betong med frilagd ballast.

Områdets bebyggelse består av tre våningar höga lamellhus placerade i nord-sydlig riktning så att de bildar fyra längor, en aning utställda åt norr så att planen bildar en svag V-form. De tre gårdarna som bildas mellan längorna är av olika karaktär. De yttre gårdsrummen är entrégårdar. Ditåt vetter husens entréer och marken är asfalterad. Utrymmet mellan de två mittersta längorna, som avgränsas av ett tvärställt lamellhus i söder och ett i norr, är en väl tilltagen gräsbevuxen storgård. På storgården finns bollplaner, lekplatser och resliga träd. Även entrégårdarna är försedda med små lekplatser och gräsytor samt mindre buskar och träd.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i tre våningar med fasader av rött tegel och flacka sadeltak. I ett flertal av husens källarvåningar finns kontors- och verksamhetslokaler, främst i form av butiker. Entréerna vetter mot renodlade "entrégårdar" medan uteplatser och balkonger är vända mot storgården.

Våningar: 3 samt källare
Stomme/konstruktion: betong (bärande innerväggar)
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: flacka sadeltak med kraftigt utskjutande takfot och taksprång
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna entréer, utskjutande fasadpartier vid varje entré, uteplatser i bottenvåningarna, utanpåliggande balkonger, franska balkonger

Mot entrégårdarna finns utskjutande fasadpartier, som spänner över tre fönsteraxlar, vari entrén är belägen. I vinkeln mot fasaden finns smala sidofönster som sammanbinds i höjdled med vit korrugerad plåt mellan våningsplanen. Entréerna är indragna och har fasadpartier av blåmålad metall och glas. De vita enluftsfönstren är regelbundet placerade i de symmetriskt uppbyggda fasaderna. Utskjutande balkonger som finns i de två övre våningarna är placerade parvis. Fronternas vita smalkorrugerade plåt utgör
avskärmningar åt sidorna liksom ett vertikalt fält en bit utanför fasadlivet mellan de sammanhörande balkongaxlarna. Till entréerna i det tvärställda huset i norr, leder trappor mellan förhöjda uteplatser vilka omfattas av låga betongsocklar. Uteplatserna är inhägnade med enkla trästaket.

Under senare tid kan gårdarna ha genomgått någon form av upprustning. Nya sophus/miljöhus har uppförts mellan huskropparna i områdets ytterkanter. Entrépartierna är troligen original men kan ha fått ny färgsättning i senare tid.

KOMMENTAR
Bortsett från nytillskott i form av sophus/miljöhus har området kvar sin struktur, med entrégårdar och en central storgård som skapar ett klart miljövärde i området. De röda tegelfasaderna och den medvetna fasadkompositionen bidrar till upplevelsen av en bibehållen karaktär hos bebyggelsen. Området är välhållet.