Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 71:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Backa, nära stadsdelens köpcentrum Selma Lagerlöfs torg. Närmast i söder angränsar ett bostadsområde med tre våningar höga lamellhus och ett kuperat grönområde med björkar och en liten bäck, varav en del kallas "Gropen". Här ligger också en skola från 1971. Området avgränsas i norr av Skälltorpsvägen och i öster av Bäckebolsgatan. Längs områdets västra sida leder Litteraturgatan i nordsydlig riktning utanför en lokalgata. Från norr leder lokalgator till ett antal mindre parkeringsplatser mellan husen. Större parkeringsytor i form av parkeringsplatser med garagelängor och parkeringsdäck har samlats till ett band norr om bebyggelsen. Även i söder finns parkeringsplatser och parkeringsdäck.

Lamellhusen är placerade i öst-västlig och nord-sydlig riktning och omgärdar stora gräsbevuxna gårdar med slingrande asfalterade gångvägar, planteringar, träd och lekplatser. Ett system av gångar leder längs husens entrésidor och runt området. Mellan de parallellt placerade lamellhusen i områdets sydvästra del skapas renodlade entrégårdar samt gröna gårdar utan gångar. I områdets västra del finns dels en friliggande butiksbyggnad och dels en vinklad utbyggnad i ett plan från ett av lamellhusen. Utbyggnaden, som rymmer förvaltningskontor och kiosk, har fasader av gulmålad plåt som avslutas mot det platta taket med brun respektive röd plåt.

BYGGNADER
Lamellhus och loftgångshus har två till fyra våningar och betongstomme. Fasaderna är av betongelement med frilagd ballast och taken flacka men valmade. Loftgångshusen har delvis fasader av rött tegel och kröns av pulpettak.

Våningar: 2-4 och källare
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: prefabricerade ytterväggselement med frilagd ballast, vissa entréfasader ½ stens tegel på reglar, spritputs
Fasadfärg: grå/brun, röd, grå
Takform: flacka valmade sadeltak, pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna entréer, entréer i liv med fasaden, entrépartier av metall och glas, indragna balkonger med något utskjutande fronter av korrugerad panelimiterande plåt (ljusgrå eller brun), gröna och gula fält fyller ena luften i vissa fönster, franska balkonger

Fasadernas gråbruna ballast kontrasteras av ett ljusare betongparti som ett band längs takfoten. Sockeln/källarvåningen är spritputsad och gråmålad. Vissa gavlar har fasadelement med vit ballast. Taken har en obetydlig takfot och ett litet taksprång. Fönstren, som varierar något i storlek är av aluminium; ett enluftsfönster per elementstycke. Flertalet fönster är av samma storlek och försedda med vertikal vädringsluft. I vad som kan vara badrumsfönster har den ena luften ett grönt alternativt orange fält. Vita balkongfönster i trä fyller ut balkongerna. Också de små källarfönstren är av trä och målade bruna eller blå. Balkongerna ligger bara åt ett håll. På gavlarna finns som regel inga fönster eller balkonger. De indragna entréerna är vanligen klädda med fasadens betong men också tegel förekommer som invändig väggbeklädnad. Entrépartier är av metall och glas.

Loftgångshusens entrésidor har röda tegelfasader med fronter av betong. Loftgångarna vilar på kraftiga betongkonsoler. Betongelementen är placerade så att frontytan varierar i djup längs loftgången. Bottenvåningens fasad är klädd med omålad lockpanel alternativt med tegel eller puts. Husen kröns av pulpettak. Taket skjuter ut över den översta loftgången. Över den indragna entrén skyddas ett trapphus av vertikala ribbor mellan våningsplanen. Åt motsatt håll finns balkonger och ytterdörrar klädda med liggande slät panel i liv med fasaden. I bottenvåningen finns uteplatser vid indragna fasadpartier i balkongaxlarna. De vita enluftsfönstren har vädringsluft eller ventil (loftgångssida).

Området har under 1990-talet genomgått en större upprustning då gårdsrummen förnyats. Det strama gångsystemet ersattes av ett organiskt vägnät och marken försågs med ny stenläggning, planteringar, bänkar och lekplatser. Flertalet fönster är utbytta mot nya av aluminium. Ursprungliga fönster finns i källarvåningen, delvis i fönsterpartiet bakom balkongerna och möjligen också i loftgångshusen. I loftgångshusens bottenvåningar är någon lockpanel ny. Entrépartierna är troligen också nya.

BUTIKSBYGGNAD
Den friliggande butiksbyggnaden i områdets sydvästra del är uppförd i en våning med platt tak. Gavelfasaderna är klädda med mörkrött tegel och långsidorna med gul korrugerad plåt. Fasaderna avslutas upptill av ett parti rödmålad plåt. Marken runt byggnaden är stenlagd och försedd med planteringar. Förbi byggnaden leder asfalterade gångvägar från flera håll.

Stomme/konstruktion: stålpelare, bärande innerväggar av betong
Fasad: tegel, korrugerad plåt
Fasadfärg: röd, gul
Takform: plantak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: entré under utskjutande tak

Långsidornas fasader uppfördes med så kallat Robertson-vägg system, med in-och utvändig plåtbeklädnad och mellanliggande mineralull. Taket var ursprungligen belagt med papp och fasaderna klädda med tegel respektive stående panel på reglar. Taket täcktes enligt bygglovhandlingarna med Förenade Tak Metod 53. Sockeln spritputsades.

Området har under 1990-talet genomgått en större gårdsupprustning vilken åsyftat en uppbrytning av den ursprungliga strama och avskalade karaktären. Flertalet fönster är utbytta mot nya av aluminium.

KOMMENTAR
Området är välhållet och strukturmässigt välbevarat. Gårdarna och marken mellan husen har dock en omisskännlig prägel av 1990-talets vanligt förekommande strävan att levandegöra och individualisera miljöer man bedömt som monotona och anonyma.