Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 99:2 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Backa, nära stadsdelens större köpcentrum Selma Lagerlöfs torg. Området sträcker sig i nord-sydlig riktning väster om Bäckebolsvägen intill Kungälvsleden. I söder angränsar Backadalens sjukhem och i norr ett mindre grönområde och ett område med låga lamellhus. Längs områdets västra sida sträcker sig ett stort grönområde i vars norra del ligger en skola, uppförd 1971. Här finns också lekplatser och bollplan. I områdets nordöstra hörn är ett stort daghem från 1971, bestående av två vinkelställda byggnader med ljusgula panelklädda fasader och sadeltak belagt med vad som troligen är korrugerad eternit. I sydvästra hörnet finns ett daghem från 1974 med ljusgula lockpanelfasader, kraftigt sadeltak belagt med röda takpannor och vita, oregelbundet placerade fönster.

Lamellhusen är placerade i två förskjutna grupper, var och en bestående av fyra parallella byggnadskroppar i väst-östlig riktning som omges av en eller två tvärställda rader med hus. På så vis bildas ett antal kvadratiska gårdar och ett nord-sydligt gångstråk mellan husen. De högre husen i mitten omges av lägre som åt öster följer den sluttande terrängen. Områdets högsta hus är belägna i södra delen som en skärm mot öster. Mellan bostadshusen är ett antal mindre byggnader utplacerade som innehåller tvättstugor, daghem och andra lokaler. De svagt kuperade och gräsbevuxna gårdarna har träd, buskar, sittplatser, piskställningar och rikligt med lekplatser, en del med sandlåda och gungor. Två lokalgator sträcker sig från Bäckebolsvägen in i området. Öster om den norra delen av bebyggelsen finns en större parkeringsplats med garagelängor och ett parkeringsdäck.

BYGGNADER
Byggnaderna varierar i våningsantal men alla fasader är klädda med vit korrugerad/panelimiterande plåt. Horisontella band av färgad plåt löper längs fasaderna. Gavlarna och delar av fasader är klädda med vit kalksandsten/mexitegel. Även bottenvåningen är klädd med korrugerad plåt. Husen längs områdets östra utkant har loftgångar mot områdets utsida.

Våningar: 2-6 samt källare
Stomme/konstruktion: betong och reglar
Fasad: korrugerad aluminiumplåt, kalksandsten
Fasadfärg: röd/gul-orange, vit
Takform: plantak (dolda pulpettak)
Takmaterial: troligen papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, indragna balkonger, loftgångar, indragna entréer, uteplatser i bottenvåningarna under balkonger

De vita plåtfasaderna bryts av horisontella band med röd eller orange plåt som är vänd med insidan utåt så att korrugeringen blir omvänd i förhållande till övrig fasadplåt. De högre husen i områdets mitt har röd plåt som färgaccent, övriga har gul-orange. Fasaderna bakom loftgångarna är som gavlarna klädda med kalksandsten. Loftgångarnas frontbeklädnad är vit korrugerad plåt medan fönster och ytterdörrar utgör färginslaget i fasaden. Vissa fasader är släta, exempelvis entréfasaderna utan balkonger, medan andra varieras mer med hjälp av utskjutande balkongfronter eller loftgångar. De låga hus som sluter gårdarna åt öster har utskjutande fasadpartier i södergavlarna.

Fönstren är av enluftstyp i ett antal storlekar, med bågar i samma färg som den omgivande fasadplåten. Några fönster har vertikal ventil. Balkongerna är placerade parvis i fasaden. De utanpåliggande balkongerna omfattas på ömse sidor av vitmålade betongskivor vilka också ramar in utgångarna till uteplatser vid lägenheterna i husens bottenvåningar. Den översta balkongen skyddas av ett kraftigt plantak. Uteplatserna omgärdas av enkla trästaket vilka ofta är vitmålade.

Entréerna i området är vända mot de gårdarna, balkongerna och uteplatserna mot utsidan eller mot gångstråket. Den yttersta raden av hus har indragna balkonger mot gångstråket längs västfasaden och loftgångar med entréer mot öster och utsidan av området. Entréerna har entrépartier av omålat aluminium och glas. Loftgångssidans entréer är belägna i plåtinklädda trapphus som ligger i liv med loftgångarnas fronter. Ett plantak skyddar varje entréparti och i trapphusfasaden finns korta fönsterband i höjd med våningsplanen. Ytterdörrarna längs loftgångarna är klädda med målad slätpanel. Ursprungliga plåtklädda tvättstugor, en lekstuga och en gymnastikbyggnad är fortfarande kvar.

Mindre byggnader som kompletterar områdets bostadshus har kvadratisk form och är uppförda i två våningar med plantak och fasader av vit och blå, grön eller brun panelimiterande plåt. Miljöhus med fasader av kalksandsten och panel samt ärggröna plåttak av tälttyp, finns i området. Under 1980-talet uppfördes garagelängor och många balkonger glasades in. Nuvarande gårdsutformning härrör från en markplanering utförd i början av 1990-talet. I samband med denna tillkom miljöhusen.

Väster om områdets mitt, på den öppna gräsmatta som sträcker sig längs bebyggelsens västra sida, finns en metallskulptur föreställande två hästar vilken sannolikt härrör från uppförandetiden.

KOMMENTAR
Området karakteriseras till stor del av husens enkla vita plåtfasader med kontrasterande färgpartier av inverterad korrugering. Trots att många balkonger glasats in och gårdarna ändrat karaktär har området bibehållit sin struktur och är till uttrycket välbevarat.