Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 42:1 KÄRRA

OMRÅDE
Kärraskolan är belägen i sydöstra delen av Kärra och bebyggelsen består av två skolbyggnader placerade i nord-sydlig respektive väst-östlig riktning. Landskapet är flackt med en ravin som skär genom området och ger det karaktär. På andra sidan ravinen är Kärra kapell beläget. Skolan omges i söder, öster och norr av områden med radhus respektive småhusbebyggelse och i väster avgränsas den av Klockareskolan.

Kärraskolan är en grundskola och området består av små gräsytor i anslutning till en större asfalterad gård. På gården finner man det allra nödvändigaste såsom bänkar, bord och diverse lekanordningar. Under våren 2000 pågår ett bygge av en ny och större skollokal i områdets södra del där den gamla bollplanen låg. I området finns också två äldre byggnader, dels en folkskola uppförd 1874 dels en byggnad från 1908.

BYGGNADER
Utöver de två byggnaderna från 1800-talets slut och 1900-talets början finns två byggnader från 1950-talets början, vilka beskrivs närmare nedan.

Våningar: 1-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: trä/ädelputs
Fasadfärg: gul/beige
Takform: pulpettak/sadeltak
Takmaterial: papp/tegel
Utvändiga detaljer: en del av den v-formade byggnadens entréer har skärmtak och halvtrappor

Den ena byggnaden är en låg byggnad med gul träfasad som kröns av ett pulpettak. Längs hela denna byggnads långsida har man låtit resa ett skärmtak, som bildar en arkadgång. Entréerna är placerade i fasadlivet.

Den andra byggnaden består av två långsträckta huskroppar som vinklats i förhållande till varandra, så att de inramar skolgården. Byggnaden består förutom de långa partierna av ett par högre delar samt av flera utskjutande gavelpartier som vänder sig in mot skolgården. Fönstren och entréerna är placerade i fasadlivet. Placering och utseende varierar dock. Fasaderna är klädda med beige ädelputs och sadeltaken är klädda med tegel. Takfallen och den knappt antydda takfoten knyter tillsammans med de putsade fasaderna an till ett sydsvenskt byggande som är ovanlig i Västsverige.

Byggnaden är tidstypisk och tydlig i sin exteriöra gestaltning. Den är därför mycket lätt att avläsa, det är en skolbyggnad!

Skolområdet är vålhållet och ett fint exempel på en småskola från 1950-talet.