Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 36:3 BACKA

OMRÅDE
Området ligger i Backa, söder om stadsdelens köpcentrum Selma Lagerlöfs torg. Områdets enda byggnad är ett daghem som är beläget nedanför och öster om ett bergsparti. I norr angränsas området av ett antal verksamhetsbyggnader av olika ålder och utformning och i öster av ett vidsträckt område med radhus och kedjehus från slutet av 1970-talet. I sydväst, på berget, ligger parkleken Backa Västergård. Söder om daghemmet finns ett stycke obebyggd mark. Parkeringsplatser har anordnats i öster.

Marken runt daghemmet är gräsbevuxen och omgärdas av ett s.k. "Gunnebostaket" och buskar. Innanför finns mindre lekplatser, träd och sittplatser. Även norr om byggnaden finns enkla lekredskap och fruktträd. Ytterligare en lekplats har anordnats mot berget i väster.

BYGGNADER
Daghemmet utgörs av tre parallella byggnadskroppar, placerade i öst-västlig riktning, sammanbundna med en tvärgående byggnad. De röda panelklädda fasaderna kontrasteras av vita knutar och fönster. Sadeltaken är belagda med röda tvåkupiga takpannor.

Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda tvåkupiga takpannor
Utvändiga detaljer: utskjutande entréer med förråd

Entréer och förråd ut skjuter åt öster från den mittersta byggnadskroppen. Ytterliggare entréer vetter mot söder och mot norr. Stora enluftsfönster varierar i storlek och är oregelbundet placerade i fasaderna. De gårdar som bildas mellan byggnadskropparna sluts av enkla och låga trästaket.

KOMMENTAR
Daghemmet genomgick 1995 en mindre till- och ombyggnad. Planformen är ovanlig för daghem uppförda under perioden men höjd, fasadbeklädnad och tak är tidstypiska.