Stäng fönster Stockholm kn, VÄSTERHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

BYGGNADERNA RIVNA; EN NY BYGGNAD PÅ PLATSEN

INVENTERING 1999
Fritidshemmet Kullen, Inventeringsdatum 991230

Fritidshem med tre längor beläget intill Västerholmsskolan

Området ligger i Skärholmens västra utkant, sydväst om Västerholmsskolan och Österholmsskolan. Det nås via gångvägar eller via Västerholmsskolans skolgård, som ligger i nordöst. Åt övriga väderstreck är det park- och skogsmark. De tre byggnaderna vänder sig mot en låg terrassering med en asfalterad plan. Planen har sittbänkar, träd och möjligheter till bollspel. Norr om planen finns en redskapsbod och väster om densamma en lekplats inhägnad av ett lågt grönt trästaket. Söder om terrasseringen går en gångväg i öst-västlig riktning, tvärs igenom gårdsbildningen. Mot öster finns en lekplats med rutschkana och gungor som mot öster och söder är omsluten av en meterhög gräsbevuxen och betongplattebelagd jordvall, vars innerkant stöttas av pålar. Ytterligare två jordvallar finns, den ena söder om hus A, den andra söder och väster om hus B.

Hus A:
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, röda betongpannor, vita vindskivor i trä
· Fasad: Stående panel, i gavelröstena liggande. Mellan takfot och fönster samt under fönster band av masoniteskivor.
· Sockel: Grågrönt skivmaterial
· Fönster: Enlufts i vitt trä
· Entré: Ramp och trappa av trä, vit trädörr med profilerade lister.
· Stomme: Trä (ej belagt)
Byggnad i ost-västlig riktning som utgör områdets första byggnad. Huset är en envåningslänga med barackkaraktär och det ligger i områdets södra del.

Hus B:
· Våningar. 1 vån
· Tak: Flackt, takform ej utredd, takfot av liggande grå panel
· Fasad: Vit lockpanel, pilastrar och knutlådor av grå panel.
· Sockel: Grå liggande panel
· Fönster: Blå enluftsfönster i trä med grov tvärspröjs. Omfattningar av blå plåt.
· Entré: Skärmtak av korrugerad plåt, blå ståldörr med fyra glasrutor. Ramp och trappa av glasfiber med grusig yta och med räcke av trä på aluminiumstolpar.
En sent tillkommen byggnad i nordväst-sydostlig riktning placerad väster om hus A. Huset är i en våning och har utpräglad karaktär av provisorisk barack. Det ligger i områdets västra del.

Hus C:
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, röd korrugerad plåt, vita vindskivor i trä
· Fasad: Röd lockpanel
· Sockel: Putsad
· Fönster: Tvålufts i vitt trä med mittpost och utanpåliggande tvärspröjs samt enlufts med utanpåliggande mitt- och tvärspröjs. Entrédörren flankeras av två enluftsfönster med en utanpåliggande tvärspröjs.
· Entré: Förstukvist med sadeltak på stolpar av tryckimpregnerat trä. Vit trädörr med fräst diagonalmönster samt kvadratisk ruta ställd på diagonalen. Ramp, trappa och räcke i tryckimpregnerat trä.
En sent tillkommen byggnad i nord-sydlig riktning placerad norr om hus A. Huset är i en våning och har karaktär av allmogebebyggelse. Den är placerad i områdets norra del.

KOMMENTAR
Enkla byggnader där hus C har en något mer permanent karaktär än vad hus A och fr a hus B har. Området ligger väl avskilt från trafik och i och intill park- och skogsmark.