Stäng fönster Göteborg kn, RUD 15:31 M.FL. RUD

OMRÅDE
Radhusen ligger i en sluttning vid återvändsgatan Banjogatans östra sida i sydvästra Rud, alldeles i kanten av Ruddalens skogsområde. Körbara gångar löper längs de 29 husen och nyare lekplatser. I väst ligger en före detta panncentral vid Altfiolgatan och på dess andra sida ytterligare ett litet radhusområde. I söder gränsar ett stort lamellhusområde, Gånglåten.

De fyra längorna har suterräng och är ovanligt nog svängda och inte helt parallella. Antalet varierar från fyra hus i den översta längan till nio i de nedersta. På den konvexa sidan åt norr finns entréerna och den konkava åt söder har uteplatser med olika inramning under den utskjutande övervåningen. Vita låga spjälstaket hägnar tomterna och växtligheten är lågt hållen med löv- och barrbuskar och beskurna löv- och fruktträd. Den bergiga naturen ligger tätt inpå området.

BYGGNADER
Fönsterbanden på övervåningen åt söder bildar en enhetlig, fasad på dessa ovanliga svängda radhus. Entrésidan åt norr har en våning och trädgårdssidan två med förråd eller smala väggpartier mellan uteplatserna.

Våningar: 1 1/2
Stomme/konstruktion: regelverk
Fasad: locklistpanel, steniskivor på gavlarna och spontad fasadpanel
Fasadfärg: gul, blågrå, grå, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: svart bandplåt
Utvändiga detaljer: skärmtak över entré, indragen fasad vid uteplats, farstukvistar, markiser

Husen tilläggsisolerades och fick nuvarande fasadklädsel 1981, då även tvåglasfönster byttes till vita treglasfönster av pivåmodell i metall. Tidigare var gavlarna putsade och panelen troligen liggande. Även takfoten har gjorts om. Förut låg den sannolikt i fasadliv även på långsidorna och inte bara på gavlarna som nu. Papptaket ersattes med plåt 1997. Dörrarna är vita med sidoljus och har ett litet skärmtak på konsoler där inte nya farstukvistar gjorts.

KOMMENTAR
Området är som en privat zon med sitt väldefinierade läge mellan den lilla vägen och skogen. Den böjda formen är tilltalande och ovanlig, med en förtjänstfull enhetlighet åt söder. Åt norr är det mer plottrigt och husen har utsatts för en del förändringar. Märkligt nog är en av längorna gulmålad då övriga är gråblå och smälter bättre in i den omgivande naturen.