Stäng fönster Göteborg kn, RUD 79:16 M.FL. RUD

OMRÅDE
Radhusen har ett mycket skyddat läge på en bergsplatå i Grimmered i Rud vid Uppegårdsliden, med en brant i öst och storslagen utsikt. Nedanför går Ruds centrala farled, Grimmeredsvägen och området nås via en avfartsväg till denna, Uppegårdsvägen. Villabebyggelse från hela 1900-talet dominerar helt denna norra del av Rud och några äldre villor finns i den omedelbara omgivningen.

De 22 hustomterna fördelas på tre längor, förskjutna i sidled, i en slänt längs en smal asfalterad väg med plank åt branten. De sju husen längst i norr har souterrainvåning åt väst. Entréerna vetter åt öster med förråd i vinkel vid ena sidan och låga vitmålade spjälstaket. Trädgårdarna är åt väster och har uteplatser med fristående små förråd och höga plank som skiljer tomterna åt. De allra flesta ligger fredat eftersom inga vägar går på denna sida och hög växtlighet skymmer insyn. Annars dominerar små gräsytor, rhododendron, barrbuskar- och träd, små fruktträd och buskar. Entrézonerna är belagda med betongstenplattor.

På en tallbeväxt kulle vid vägkröken finns en samtida lekplats med en gunga fästad mellan två tallar, en liten sandlåda och sittplatser. Vidtalade invånare trivdes mycket bra och verkade stolta över sin lugna, bilfria och harmoniska miljö.

BYGGNADER
De tre breda radhuslängorna har förskjutningar i sidled. Dominerar intrycket gör det branta sadeltaket med takkupor i båda takfallen och det markerade horisontala bräd- och eternitpartiet under takfot ned till de små fönstren och entrédörren. Bruna vertikala brädor vid dessa ger en air av korsvirkeshus och tillsammans med de i fasadliv liggande taken förs tankarna lätt till dansk arkitektur. Till höger om den indragna entrén skjuter ett tak vinkelrätt ut ovan fönstren till ett fönsterlöst förråd. Gavlarna har endast ett fönster.

Våningar: 1 ½, några har suterräng
Stomme/konstruktion: regelverk av trä
Fasad: asbestcementskivor, fasadsten ("Coloroc", formpressad stenmassa) på gavlarna hängda på aluminiumreglar, lockpanel på förråd
Fasadfärg: vit, gråvit, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: takkupor av svart plåt med stickbåge, takfönster, brunt liggande brädparti under takfot, förråd utskjutande från fasaden, brunlaserade vertikala brädor vid fönster och dörr, indragna entréer

Två takkupor finns mot vägen med tvåluftsfönster och åt trädgården har den ena dessutom balkong i takfallet. Under takfoten löper mörkbruna brädor och under dem ett brett parti med asbestcementskivor. Fönster och dörrar är av mörkbrunt trä och entrésmygen har vit spontad stående panel samt sidoljus vid dörren. Förrådet har platt tak som löper fram till husfasaden och skapar en mörk zon för fönstret som sitter där. Enligt ritningarna i byggloven är suterrängvåningens fasad likadant utformad som våningen över, med fönsterband över hela bredden där bruna vertikala brädor skapar rutor med den vita eterniten. En fransk balkong antyds över altandörren. Dessa fasader var inte tillgängliga för inventering. Många öppna spisar installerades under 1970-talet.

Garagelängorna har fem, sex respektive 11 garage med pulpettak, konststen på gavlarna och bruna korrugerade portar.

KOMMENTAR
Radhusen har en ovanligt utformad fasad med dansk anstrykning, men har den typiska strukturen för tiden med förråd och entré på ena sidan och trädgård med uteplats på andra sidan. Taken pekar på den fortsatta arkitektoniska stilutvecklingen under 1970-talet, då de flacka taken frångicks. Området har en intim, lugn karaktär där trädgårdarna är privata utan insyn.