Stäng fönster Stockholm kn, IMATRA 4 M.FL. AKALLA

Värderingsdatum: 2007-12-19
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Heidi Vassi, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.

Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Detta är ett välbevarat exempel på 1970-talets stora våg av småhusbyggande, och har ur denna synvinkel stora samhällshistoriska värden. Ur en planeringshistorisk synvinkel är området ett exempel på den tidens nya strömningar inom arkitektur och stadsplanering, som ville bryta med den tidigare förortsbyggandet. Här skulle variation och småskalighet vara ledorden - samtidigt som själva byggandet fortsatte att vara rationellt och industriellt. Området, som då kallades för Akalla Trädgårdsstad, ritades av FFNS Arkitektgrupp AB, och var ett resultat av en arkitekttävling som utlystes av Stockholms stad. Det rör sig om hyresradhus, med varierande lägenhetsstorlekar från ett rum och kök upp till ganska rymliga femrummare. Bakgrunden var att man från Stockholms stads sida ville göra småhusboendet tillgängligt även för s.k. resurssvaga hushåll. Området blev mycket uppmärksammat i fackpressen, där det mottog både ris och ros. Man ansåg generellt att den yttre planeringen var bra, samtidigt som de enskilda bostäderna ofta var för trånga och mörka.

Området har betydande arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Husen är välbevarade exempel på 1970-talets sökande efter nya uttrycksformer, gärna med influenser från äldre tiders byggande. Område kännetecknas av sin småskaliga träarkitektur, och sina intima och lummiga gatu- och gårdsrum. Tack vare de olika storlekarna på bostäderna har varje länga fått varierande husdjup och höjd - vilket gör att området ger ett omväxlande intryck. De miljöskapande värdena är betydande, för södra Akalla och för området invid Akalla gård.
INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Kvarteren Imatra och Nykarleby ligger i anslutning till Järvafältet i södra Akalla och rymmer att stort radhusområde.

Området sluttar svagt åt söder och omges av en öppen, flack terräng, förutom mot norr där ett lamellhusområde ansluter. I öster finns en stor parkeringsplats där det också ligger en nätcentral och ett förrådsskjul. Såväl öster som väster om området finns en idrottsplats. Området är tätt bebyggt och genomkorsas av smala gångvägar omgivna av tät växtlighet. Det finns två små stenlagda sittplatsanläggningar med planteringar centralt placerade i området. Det finns tre tvättstugor med cykelförråd, och två förskolor. Husen är i huvudsak grupperade kring kvadratiska gårdar, på vilka uteplatserna är placerade. Dessa gårdar ligger väl skyddade, är bevuxna med gräsmattor, lövträd och buskar. Här finns sittplatser och lekredskap.

· Våningar: 1 eller 2 våningar.
· Tak: Sadeltak, svart papp.
· Fasad: Lockpanel, stående gul/grå/röd.
· Sockel: Betong, mycket låg.
· Fönster: Tvåluftsfönster i trä, grå/gröna/blå. Vita karmar och foder. På vissa gavlar finns burspråk.
· Balkong: Ett fåtal, utanpåhängande, fronter av trä med pulpettak.
· Entré: Paneldörr, grön. Vitt dörrfoder.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 1-4 rok.
· Förändringar: Inga markanta förändringar.
Radhuslängorna består av två våningar som växlas av med envåningslägenheter. Bostadsgruppernas fasadkulör varierar mellan rött, gult och ljusgrått. På vissa längor finns centralt placerade, utanpåliggande trapphus som för till sektioner med förråd vilka är förlagda mellan lägenheterna. Entréerna vetter mot asfalterade trädkantade gångvägar. Till vart och ett av radhusen hör en liten förgård med en liten plantering. Entréerna avskärmas av plank och staket, och vissa är försedda med små förråd. På baksidorna bryts radhuslängorna upp i enheter genom att vissa lägenheter samt trapphusen skjuter fram.

Tvättstugor
Envåningsbyggnader med platta tak med plåtklätt krön, fasader av röd stående panel förutom under och över fönstren där det är liggande grå panel. Fönstren är gråmålade enluftsfönster i trä, och dörrarna av glas med platta skärmtak.

KOMMENTAR
Ett tätbebyggt radhusområde som sluter sig inåt. Bebyggelsen har bevarat sin homogena och väl sammanhållna utformning. De genomarbetade gårds- och gaturummen har en intim och privat karaktär, och är en kvalité att värna om. Lösningen med förrådssektioner placerade mellan lägenheterna är ovanlig.