Stäng fönster Stockholm kn, KOTKA 1 M.FL. AKALLA

Värderingsdatum: 2007-12-19
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Martin Lagergren, Kerstin Mandén-Örn, Per Olgarsson, Magnus Rönn, Anna Sterner, Heidi Vassi, Britt Wisth, Stockholms stadsmuseum.

DE BYGGNADER SOM TILLSAMMANS BILDAR OMRÅDET NYSTAD 2, 3, 5; SVEABORG 2, 4, 5; SAIMA 1; KOTKA 1 HAR OLIKA KULTURHISTORISK KLASSIFICERING.

Nystad 2, 3, 5: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Sveaborg 2, 4, 5, Kotka 1, Saima 1: Gult = Fastighet/fastigheter med bebyggelse av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde.

Detta stora område i Norra Akalla består av två storgårdskvarter med blandad bebyggelse. På ett unikt sätt löper skivhus i 4-5 våningar i stora bågar kring grupper med tvåvåningsradhus och en stor inre grönyta med både utsparad natur och anlagd park. De inre gårdsrummen inrymmer även parklekar, samt kvartersgårdar; dvs kombinerade daghem och samlingslokaler för de boende (se kv. Nystad 4). I söder sluts storgårdarna av höghusraden i Akalla centrum (se kv. Sveaborg 1, 6, 7, 8, 9 samt Nystad 1, 7, 8, 9, 10). Denna annorlunda planeringsprincip har stora stadsplaneringshistoriska och samhällshistoriska värden. Den är ett uttryck för det tidiga 1970-talets strävan att söka nya lösningar i förortsbyggandet. Man ville uppföra bostadsområden som både till innehåll och struktur var annorlunda än det som byggts tidigare; med varierade hustyper och hushöjder, och med ombonade och skyddade utemiljöer.

Bebyggelsen har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Lars Bryde gav byggnaderna en sparsmakad modernistisk gestaltning med många välgestaltade och annorlunda detaljer. Man kan t.ex. notera radhusens särpräglade fönstersättning, burspråk, entrépartier mm, och skivhusens dramatiska takuppbyggnader för hissar, liksom de utskjutande trapphusen med balkonger på ömse sidor. Byggnadernas nyfunktionalistiska arkitektur har drag som starkt påminner om 2000-talets bostadsbebyggelse.

Områdets skivhus har putsats i milda ljusgula och ljusrosa nyanser medan radhusen är vita. Kulörmässigt ingår byggnaderna alltså i det mycket medvetna "Akalla-mönstret", där de högre husen har kraftigare färger och de lägre är ljusare. Denna princip utgör en av de inslag som ger området stora stadsbildsmässiga värden.

Till sin struktur är området en pedagogisk exponent för tidens konsekvent trafikseparerade planering, med helt och hållet bilfria gårdar och gångstråk.

Det östra storgårdskvarteret, kv Nystad, är mycket välbevarat. Det västra storgårdskvarteret, Sveaborg, har förändrats mer när det gäller delar som entrédörrar, radhusens bodar och skärmtak, fasadmaterial i bottenvåningar, utemiljöer.
INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Området är beläget norr om Akalla centrum, och består av två bostadskvarter med en yttre skärm av långa sammanlänkade skivhus och innanför denna korta radhuslängor.

Husen i var kvarter ligger som dubbla "halvcirklar" kring ett grönområde. Den yttre halvcirkeln utgörs av tre långa sammanlänkade skivhus, och den inre av 11-12 korta radhuslängor. Grönområdena sluts i söder av skivhusen utefter Sibeliusgången. Här finns utsparad naturmark med gran- och tallskog, och öppen mark med nyanlagda lekplatser, sittplatser, fotbollsplan och en rund, grund damm. Mellan radhusen och skivhusen finns också små lekplatser omgivna av planteringar. Norr om skivhusen finns två parkeringshus, och i anslutning till dessa miljöstugor. I vart och ett av kvarteren finns en daghemsbyggnad och i Sveaborg även en byggnad som nu verkar fungera som skola.

Skivhus
· Våningar: 4-5 våningar + 1 sockelvåning.
· Tak: Motfallstak, papptäckt. Smal omfattning i vit plåt.
· Fasad: Spritputs, rosa eller gula nyanser.
· Sockel: Spritputs, gråvit.
· Fönster: 1- och 3-luftsfönster, trä, vitmålade. I sockelvåningen överensstämmer fönstrens kulör med portarnas, dvs röd eller grön.
· Balkong: Utanpåhängande, fronter av vit korrugerad aluminium.
· Entré: Entréportar i grön eller röd aluminium med glas, något indragen med omfattning av brun klinker. Pulpetskärmtak av betong med mycket svag lutning. Komplementdörrar i grön- eller rödmålat trä.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 2-4 rok.
· Förändringar: Utbytta entréportar. Flera balkonger har glasats in.
Varje kvarteren innehåller tre skivhus som utgörs av långa huskroppar som ibland är något förskjutna eller vinklade. Trapphusen är utanpåliggande och skjuter upp en bit över taket. De har smala, vertikala fönsterband med gröna eller röda korrugerade plåtpartier. På baksidan är trapphusen däremot indragna i fasaden. Balkongerna är placerade i vinkeln som bildas mellan utskjutande trapphus och fasad. I sockelvåningen finns några lägenheter, varav vissa har uteplatser mot gården, men främst finns här lokaler för tvättstugor, daghem.

Låga passager genom husen leder ut till parkeringshusen som har murar av grovräfflad, omålad betong, träspjälor för ljusöppningar och portar i blå eller orange plåt. De består av en våning med en suterrängvåning och har en ovanliggande parkering, delvis täckt av ett skärmtak.

Radhus
· Våningar: 2.
· Tak: Plantak, papptäckt, smal omfattning av vit plåt.
· Fasad: Spritputs, gråvit.
· Sockel: Närmast obefintlig betongsockel.
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster, aluminium, gröna/gula/röda/blå/orange.
· Entré: Paneldörrar i grön/ blå/gul/röd/orange kulör. Förrådets tak som bildar skärmtak för entrén har trästöd och plåttäckning.
· Lägenhetsstorlek: 4.
· Förändringar: Fönstren kan vara utbytta.

Det finns sammanlagt tjugotre radhus, där varje radhuslänga innehåller fyra lägenheter. Intill entréerna finns brunmålade förrådsbodar i trä som avgränsar varje radhusenhet. På gavlarnas övre våning finns ett burspråk, med mörk panelinklädnad. På baksidorna finns små plattlagda uteplatser som åt sidorna avskärmas av brunmålade plank. Buskar skärmar av baksidorna och ger ett visst skydd mot insyn.

KOMMENTAR
Området är storskaligt och likformigt men har en ovanlig planering med ett stort grönområde som omsluts av radhus liggandes innanför en skärm av skivhus (förekommer också i kv Porkala). Skalan blir hanterbar genom samspelet med de stora öppna grönytorna vilka byggnaderna omsluter. Radhusens skarpt färgsatta fönster i en assymetrisk placering mot vitputsade fasader skapar en modernistisk prägel. Bebyggelsen är välbevarad.