Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 118:2 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Backa, nära Kungälvsleden som i nordsydlig riktning delar bostadsbebyggelsen från industriområdet. Områdets radhusbebyggelse omges i norr och i söder av friliggande flerfamiljshus av varierande ålder och utformning. I väster reser sig terrängen till en bergskam utefter vilken en asfalterad gångväg leder i riktning mot stadsdelens köpcentrum Selma Lagerlöfs torg.
Terrängen sluttar mot öster där en större friyta mot Bällskärsvägen var vid uppförandet reserverats för expansion av området.

Radhusen är uppförda i nord-sydligt riktade parallella rader om fyra till sju hus vilka ömsom vänder entréerna och ömsom trädgårdssidan mot varandra. Asfalterade gångvägar löper förbi entrésidorna framför vilka små förträdgårdar av individuell karaktär anordnats. Mellan dessa gräsytor, som omgärdas av buskar och mindre träd, leder stenlagda små gångar till entréerna. Husens trädgårdar sluts mot utsidan och varandra av höga träplank. Förråd finns i anslutning till planken. I områdets mitt bildas en lång och smal gång mellan trädgårdsplanken. Parkeringsplatser med panelklädda garagelängor mellan radhuslängornas trädgårdssidor ligger i områdets östra och västra utkant. På två ställen, i östra respektive västra delen av området, öppnar sig mellan huslängorna en större plats där lekplatser anordnats.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i två våningar och källare med gavelfasader av "mexitegel" och långsidor klädda med panel. De stora, svarta plåttäckta sadeltaken är försedda med takfönster mot trädgårdssidan och stora balkonger åt entrésidan.

Våningar: 2 och källare
Stomme/konstruktion: lättbetong, regelstomme
Fasad: mexitegel/kalksandsten, lockpanel/fjällpanel
Fasadfärg: vit, brun
Takform: sadeltak
Takmaterial: svart korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: indragna fasadpartier med entréer, balkonger med enkelt träräcke i kombination med stort fönsterparti i takfall, snedställd brädinklädd takfot, takfönster

De bärande innerväggarna är av lättbetong och utfackningsväggarna består av panel på reglar. Till övervägande delen är fasadpanelen brunmålad men även ett flertal ljusa kulörer förekommer. Entréfasaden, som är klädd med fjällpanel, är till större delen indragen och upptas nästan helt av ytterdörr och fönster av varierande storlek. I de kvarlämnade fasadpartierna på ömse sidor den indragna delen av fasaden finns sopskåp. Gavelrösten är klädda med lockpanel. De skymda trädgårdsfasaderna är troligen till stor del glasade. Övre delen av trädgårdsfasaden, mellan fönstren och taket, är panelklädd. Även över balkongfönstren finns ett stycke panel. Takfoten är inklädd och bräderna ansluter till fasaden i sned vinkel.
Istället för balkong i takfall finns åt motsatt väderstreck mindre takfönster.

Med tiden har en del förändringar företagits i området. Många fasadpaneler har målats i en annan kulör än den ursprungliga, ytterdörrar är utbytta mot nya av varierande utformning och enstaka tak har lagts om med glaserade takpannor. De övertäckta gångvägar som enligt originalritningarna ska finnas inom området noterades inte vid inventeringstillfället.

KOMMENTAR
Området är välhållet och kan som helhet anses vara relativt välbevarat genom att den strikta planen och radhusens karakteristiska form ger området ett uttryck av enhetlighet trots variationen i fasadkulör och ytterdörrtyp.