Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 9:2 TYNNERED

OMRÅDE
Skolområdet för låg- och mellanstadium är centralt och bilfritt beläget längs ett långsträckt gångstråk kantat av kastanjer, Kastanjeleden, bland södra Tynnereds bostadsområden. Sträckningen är nordväst-sydöstlig och nordväst om skolan finns bollplaner. I sydöst ligger ett daghemsområde mitt emot Tynnereds centrum. Gångstråket leder vidare till ett litet kulturhus samt Opaltorget, som är beläget i stadsdelen Önnered precis vid gränsen till Tynnered. Skolan ingår alltså i det centrala stråk dit alla offentliga inrättningar förlagts. Skolan har fönster åt allén och gräsmattor fram till den och en stolt räv huggen i sten står staty i söder, där en gångväg förbi daghemsområdet går in. Alla entréer nås från skolgården.

Skolområdet har åtta byggnader och en gräs- och bergssluttning i östra delen, på vars krön ett daghem och en keramikverkstad är belägna intill ett bostadsområde. På berget växer mest sälg, björk och ek. En grillplats med stora stockar runt har anordnats. Skolgården är asfalterad och en gångväg leder upp till bostadshusen. Byggnaderna är koncentrerade kring en gård. I syd ligger tre parallella mindre byggnader med lektionssalar för lågstadiet, en lekplats i sand, ett bredare hus med slöjdsalar och på backens krön en matsal, mittemot keramikverkstaden byggd 1972. En långsträckt mellanstadiebyggnad flankerar västra delen med ett gymnastikhus längst upp. Ett avvikande smalt mindre trähus - "Mellangården" enligt fasadskylt - och en lågstadieskola med integrerat fritidshem samt förrådsbyggnad uppfört 1979 omsluter gården i nordost. Fritidshemmet har gul lockpanel, sadeltak med långt utskjutande takfot och bruna fönster. Mellan 1973-98 fanns också en provisorisk skolpaviljong från Ekebäcksskolan i Rud placerad mellan gymnastiksalen och trähuset.

Enligt den ursprungliga markplaneringen skulle stråk med plattor löpa längs husen och buskar planteras runt alla asfaltkanter och byggnader. Idag finns dock inga markplattor och gräsytorna ansluter direkt till asfalten, men invid husgavlarna finns buskar. Träden runt lekplatsen motsvarar dock ursprungstanken.

BYGGNADER
Skolbyggnaderna är mycket enhetligt utformade: rektangulära tegelhus med sadeltak och fönsterband av vita metallfönster. Fristående skärmtak på smala runda stålstolpar löper efter långsidorna åt öst med tjocka tak över dörrarna. Takfoten skjuter ut med vitmålade sparrar.

Våningar: 1, källare delvis
Stomme/konstruktion: betong, enstens och halvstenstegel
Fasad: tegel och liggande panel upptill
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak, pulpettak på gymnastiksalen
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: skärmtak, liggande brun träpanel mellan takfot och fönster, skolans namn på skyltar

Mat- och gymnastikbyggnaderna avviker genom att ha uppskjutande partier med fönster. På matsalen är partiet en förlängning av sadeltakets ena sida, medan gymnastikhuset har två byggnadsvolymer av olika höjd med motstående pulpettak. Slöjdhuset saknar skärmtak. Husens långsidor har olika typer av fönsterband. Åt öst, från korridoren, löper en rad med smala fönster, där vissa utgör liggande lufter över partier med större fönster. Från salarna i väst består banden av stora fönster med sidopost och liggande överluft. De är i de flesta fall igensatta och brunfärgade, förmodligen med skivor, vilket även gäller för rutorna i entrédörrarna av brunt aluminium, där endast ett av sidoljusen har glas kvar.

"Mellangården" flyttades hit från Vidkärrs barnhem 1975 och står på bruna slipers i förband. Gulmålad lockpanel sitter på en stomme av byggplattor och sadeltaket är pappklätt. Byggnaden har en farstu, stora fönsterband som medger genomsyn och ett spensligt trappräcke.

Keramikverkstaden har röd träbeklädnad av tjocka furustavar på internit och träregelstomme, flackt pappklätt sadeltak med bredare gavlar än långsidor, blå dörr av plywood och höga taksparrar under den utskjutande takfoten. Högt placerade smala fönster går över samtliga hörn.

KOMMENTAR
Skolbyggnaderna har en enkel, traditionell, funktionell utformning och saknar dekorerande detaljer. Gestaltningen skiljer sig därvidlag mycket från de intentioner arkitekten vid ungefär samma tid manifesterade i sin gestaltning av Tynnereds kyrka. Fönsterbanden utgör en viss estetisk artikulering av fasaden, men de skyms av skärmtaken. Byggnadernas placering är också rationell och skapar inga spänningar i rummet, utan det är bergsknallen som utgör den dynamiska ytan, något att utforska och ta i besittning. Keramikverkstaden är unik som fristående byggnad med sin funktion och har en intressant, karaktärsfull, tidstypisk utformning med ovanlig fasadbeklädnad. I Kallebäck finns en likadan byggnad av samma arkitekt.