Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 4:48 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Omgärdat av bergiga skogspartier är denna enklav med 47 radhus placerat på Grevegårdsvägens östra sida, centralt i sydligaste Tynnered. Marknivån stiger från vägen upp till husen, som också är placerade på olika nivåer. Redan den långsträckta parkeringen vid vägen ligger på en något högre nivå och grässlänter med både en flack, asfalterad trappa med stenkantade steg och en asfalterad gångväg leder upp till husen. I slänten växer övervägande björk, tall och ek. De åtta längorna grupperar sig åt olika håll kring ett centralt gemensamt uterum i öst-västlig riktning. Här mellan husen är en lekplats och en inhägnad bollplan placerade. Trappor leder mellan de olika marknivåerna. Naturen ligger alldeles inpå knutarna med hörbart fågelliv och de långsmala trädgårdarna ligger i vissa fall i brant backe. Entrésidorna vetter åt öster och några åt norr och framför dem löper fristående förrådslängor med små portgångar. Låga trästaket och häckar skiljer tomterna åt och från förrådslängan på andra sidan huset löper plank in till fasaden, så att en privat entrézon uppstår. Miljön förtätas av att skogen tränger på så att utblickar saknas. Växtligheten i bebyggelsen består mest av björkar, lövhäckar, nyplanterade lövträd och barrträdsbuskar.

BYGGNADER
Husen har en enkel utformning med närmast släta fasader och "lådkaraktär" då taken är i fasadliv. Ovanligt nog har de endast franska balkonger. Framför sig har husen en sammanhängande förrådslänga med likadan träpanel som husen, pulpettak, smala fönsterband upptill utåt gångvägarna och små trägrindar i den lilla portgången. Från portgången leder gjutna trappor upp till en liten platå belagd med betongplattor framför entrén. Franska balkonger sitter rakt ovanför entrén, placerad mitt på fasaden och är ibland utbyggda till riktiga balkonger. Åt andra hållet finns en uteplats indragen från fasadlivet, med gjutna skiljeväggar mellan uteplatserna.

Stomme/konstruktion: betong, träregelverk
Fasad: lockpanel av trä
Fasadfärg: grå
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: förrådslänga med brevinkast, fransk balkong, enstaka balkonger över entreérna, uteplatser indragna från fasadliv

Både hus och förråd har likadan panelklädsel. Två dörrar med gammalmodiga trähandtag vetter åt portgången och ett brevinkast utåt gångvägen. Balkongräckena är utformade som plana spjälstaket av trä, målade i olika färger som en fasaddekoration. Fönstren på övervåningen sitter nära taket - alldeles under det släta smala parti som löper under takfoten - fyra tillsammans på ena sidan av balkongen och två par tvåluftsfönster på andra sidan över uteplatsen. De har tunna vita karmar av trä eller i metall. Bottenvåningens trädgårdsfasad täcks av fönster med låg bröstning. Övervägande antalet entrédörrar är vita, både gamla och nya iOriginaldörrarna har en stor ospröjsad glasruta. Brevinkasten tycks inte användas av så många, utan har kompletterats av uppsatta brevlådor i portgången.

1978 och 1983 tilläggsisolerades gavlarna och 1988 även långsidorna, då fönstren flyttats ut i fasadliv, så att karaktären bevarades. Panelen var ursprungligen röd, men enligt byggloven har panelen nu samma bredd som innan. Vindskivorna avlägsnades och byttes till nya av lackerad plåt. Ventilationstyp byttes från självdrag till mekanisk frånluftsventilation.

KOMMENTAR
Området har en spännande rumslighet med miljövärden, mycket tack vare nivåskillnaderna och den intilliggande skogen. Arkitekturen förenar det mer traditionella, i fönster och förrådsdörrar, med det moderna i taktyp och tunn fasadkaraktär.