Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 10:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
I centrala Tynnered ligger detta bostadsområde med 11 fyravåningshus vid Turkosgatan. Två parkeringsdäck med ett bergigt naturparti emellan är placerade närmast gatan. På ena däcket finns en garagebyggnad byggd 1985, klädd med vit lockpanel och liggande fönster. Lamellhusen befinner sig på en lägre marknivå än gatan. Närmast parkeringsdäcken formas tre gårdar av en vinklad och en rak byggnad, med passage emellan. Söder om dessa finns två öppnare gårdar med raka hus ställda i vinkel på två sidor. Öppningarna på de nordliga och de sydliga gårdarna är vända mot varandra med ett gångstråk emellan och på så sätt bildas mycket stora gräsytor, mer eller mindre kuperade. Kastanjeträd är jämnt utplacerade vid gångbanorna. Björk, tall och syren är också vanligt och invid fasaderna har barrbuskar planterats. Växtligheten i området är relativt gles och tuktad, medan ett litet naturområde är etablerat i sydöst, gränsande till ett annat lamellhusområde. På höjden i nordöst ligger på andra sidan gångvägen Tynnereds kyrka och ett daghem från 1978 med gul träpanel.

Markplaneringen hade från början, till skillnad från nu, en tydlig struktur, med träd runt alla gångkanter och kring runda piskplatser vid gårdens öppning. Längst in på gården var det häckinramade cykelställ och lekplatser. För närvarande håller denna inre del på att omgestaltas med sittplatser i rundade trävindskydd med spaljéer framför lekredskap.

BYGGNADER
Fasaderna artikuleras av de gråvita partierna, vågräta under takfot och lodräta på fasaden över entréerna. Entrépartierna är djupt indragna. Dörrpartiet har en enkel och mycket dekorativ utformning, som vid besöket var iögonfallande nystädat. Balkongerna håller på att byggas om och glasas in. Husen har en entré- och en balkongsida.

Våningar: 4, källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul, gråvitslammat
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger som byggs om nu, gråfärgade fasadpartier under takfot och lodrätt på fasad, indragen entré

Balkongerna är indragna men något utskjutande med front av blå plåtpanel och dito skärmar med vädringsstång bakom. De nya byggs ut ca 50 cm, fasas och glasas in med milt blå och gröna skivor nedtill. På gavelbalkongerna kommer bottenvåningen att få ett "uterum" som är bredare än balkongerna. Fasaden bakom balkongerna har vitmålad puts. Fönstren är av vit metall med stående vädringslufter av olika bredd, eller vädringsventil. De har samma höjd och sitter relativt jämnt fördelade i rader. Smygens ena sidahar en yta med verkligt liten svart och vit ballast och i taket sitter den ursprungliga armaturen. Dörrpartiet är original och fyller ut hela nischens bredd med glasad dörr med sidoljus på båda sidor i ofärgade metallposter. Sekundärdörrarna är gröna. Eftersom terrängen är kuperad vilar husen bitvis på socklar och de har grå grov spritputs.

Parkeringsdäcken är av betong, målade mintgrönt respektive blått och ligger i suterräng med öppet däck ovanpå och låst däck nedtill, där fasaden har ursprungliga grå träribbor. De har en dekorativ ansats då var tredje ribba är ställd på kant och skapar en ljusskiftning.

KOMMENTAR
Området har en för HSB typisk utformning, med gula tegelhus med grovhuggen artikulering. Rytmiseringen av fasaden utgörs istället av stora, tydliga former och färgfält. Utemiljön är också för HSB typiskt väl tilltagen och har här en något enslig karaktär. Likt många andra HSB-områden ges husen nu också nya och dominanta balkongpartier som förändrar hela uttrycket.