Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 13:2 TYNNERED

OMRÅDE
I östra kanten av södra Tynnered breder detta område med 15 lamellhus och tre tvättstugor ut sig. Området är fördelat på tre kvarter med lika många hus i varje. Fasaden har en ljus, särpräglat mönstergjuten betong. Fyra av husen är byggda i vinkel, övriga är raka med varierande längd. Smaragd- och Briljantgatan följer områdets form i öster med infarter till stora boendeparkeringar och spårvagnshållplatser. Kvarteret Tröskverket byggdes först och sedan övriga vidare söderut. Den omgivande terrängen är kuperad. Ett HSB-område i väst, kyrka och daghem ligger på ungefär samma markplan, medan ett i väst gränsande skolområde är lägre beläget och ett stort bostadsområde är placerat uppe på ett berg i söder.

Husen vänder gavlarna åt parkeringarna, som är något lägre belägna. Mellan varje hus reser sig en lägre mur, målad i färg med balkongfronterna, Trappor med grindar leder ned till dem. Mellan husen finns mer eller mindre kuperade grönytor med bänkar och stora lekplatser av nyare modell. Stora hagtorn, syren, rhododendron och barrväxter är mest framträdande i växtligheten. Vissa träd har nyligen beskurits hårt. Här och där går berget i dagen. Tvättstugorna har byggts om i omgångar och nyligen fått ett modernt utseende med tegelfasad och pyramidtak. De hade tidigare pulpettak och fönsterband under takfoten men även källare.

Enligt den ursprungliga markplaneringen skulle ymniga planteringar finnas runt alla hus, pisk- och lekplatser. Grönskan är inte lika stor idag och lekytorna är inte anlagda på de plandrade platserna. 1985 inrättades ett daghem i vinkelhuset i kvarteret Hästräfsan, nu kallat eftermiddagshem. Samma år gjordes även ett dagcenter i detta kvarter, som inte tycks vara kvar. Det finns också fastighetsexpedition i området.

BYGGNADER
På avstånd är byggnaderna iögonfallande eftersom de är så ljusa. På nära håll upptäcker man den unika mönstringen i relief på betongfasaderna; smala staplar som är konkavt veckade, med släta partier mellan våningarna. Balkonger vetter åt båda håll, med olika frontfärger per kvarter, medan entréernas smygar har samma kulör.

Våningar: 4, källare delvis
Stomme/konstruktion: prefabricerade betongelement (6cm btg+12cm min.ull+6cm btg)
Fasad: mönstergjuten betong
Fasadfärg: vit
Tak: flackt valmat sadeltak i fasadliv
Takmaterial: grön papp
Utvändiga detaljer: balkonger, släta gördelgesimser mellan våningarna, indragna entréer med pelare

Balkongerna är djupt indragna med plåtpanelfronter i milt grönt, blått eller aprikos som tillkom 1987. Husfasaden har på balkongen smal träpanel som vitmålats. Tidigare var fronterna starkt blå, röda eller gröna med matchande färg på panelen. Entréerna är tillika långt indragna och har kvar de olåsbara originaldörrarna av metall och ogenomsynligt ruggligt glas. På utsidan sitter ett litet tryck likt ett kryckhandtag av metall, medan insidan saknar tryck. Intill finns också en sekundär slät dörr. Väggarna och pelaren är klädda med liggande brunt kakel runtom. Trapphuset är öppet upp till taket och har ljusinsläpp genom stora betongglas. Fönstren är av trä klädda med natureloxerad aluminium från 1987. Dessa perspektivfönster har stående vädringsluft. Trots olika storlek sitter de med överkanten i samma höjd i jämna rader. 1997 projekterades nya entréer med andra dörrar och skärmtak, men än sitter de ursprungliga intakta.

KOMMENTAR
Trots sin storskalighet upplevs området som intimt och ger ett harmoniskt, närmast gemytligt intryck med sin koketta fasaddräkt, som framhävs av att taken ligger i liv och inte mer än skymtas. Artikuleringen av fasaden är också tydlig med sina skuggiga balkong- och entrépartier. Området är lätt att orientera sig i och stråket bryts upp här och var av planteringar eller byggnader och upplevs därför inte som långt eller ödsligt, eller bebyggelsen som monoton.