Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 11:1 TYNNERED

OMRÅDE
Kyrkan ligger som en komplex, kantig, röd tegelborg vid Skattegårdsgatan i södra Tynnered. Förutom kyrkans namn i guldbokstäver på fasaden är det även den fristående klockstapeln av tegel och svart trä, samt ett mycket spensligt kors på västgaveln, som annonserar att byggnaden just är en kyrka. Den är byggd i suterräng på ett berg med tre våningar i väst vid parkeringsdäcket, där en trappa med mönstrat gjutna sidor leder upp. En mycket karaktärsfull och fridfull innergård formas av en vinklad länga med själva kyrkosalen omgärdad av församlingshemmet och förskolan, pastorsexpeditionen och en ungdomsavdelning, klockstapeln och ett litet bergigt naturparti. Huvudentréerna är förlagda till gården. Man kommer in på gården på ömse sidor om den fristående byggnaden i öst, dels från en stor asfalterad parkering, dels från gångvägen till de intilliggande bostadsområdena och daghemmet intill kyrkan.

Kyrkans olika byggnadsvolymer är individuellt utformade, med olika taktyper och asymmetriska fönstersättningar. Det röda teglet, taken i fasadliv och de många koppardetaljerna förenar dem, liksom en viss slutenhet. De olika funktionerna är uttolkade i exteriören. Gården har en japansk, eller klosterlik air över sig, vilket kommer till uttryck i slutenheten, de rena ytorna och en enkel, dekorativ stil. Gårdens marksluttning är terrasserad i kantiga vågformer med flacka, asfalterade och stenkantade trapplan. Trapplanen flankeras av rosor och små barrbuskar planterade i "lådor" med tegel nedtill och huggen sten (sannolikt grå granit, som använts till dopfunt och altare) upptill och kopparskoning däremellan. Vattenförnimmelsen i trapporna förstärks av att kyrkans svagt vinklade, slutna fasad liknar en skeppsstäv. På fasadvecket sitter kyrkoporten. Ett arkadliknande skärmtak, minnande om korgången i ett kloster, löper längs långsidan mellan vapenhuset och förskolan, med plant tak på brunlaserade dubbla trästolpar. Tegelmurar döljer trappor längs fasaderna till sekundära entréer. Klockstapeln är ungefär jämnhög med kyrkans högsta parti åt väst och har tegelgavlar med slitsar, samt ett spjälverk med lodräta svarta bjälkar däremellan, så att de tre klockorna skymtas.

1966 placerades en provisorisk liten kyrka ritad av Torsten Hansson och Per Persson där daghemmet nu ligger. Den hade regelstomme klädd med plywood och en klockstapel ungefär på den nuvarandes plats. Kyrkan och stapeln var likadana som Bjurslättskyrkan i Kvillebäcken i ursprunglig form, med en uppglasad spetsig gavel över entrén och sidoskepp. I Rud uppfördes också en likadan provisorisk kyrka 1969. Möjligen är det samma kyrka som flyttats runt och verkligen gjort skäl för namnet vandringskyrka.

BYGGNADER
Byggnaden har tydliga volymer som adderats och borg- eller klosterliknande slutna tegelfasader med asymmetrisk fönstersättning. Taken ligger i liv med fasaderna runt om och har avtäckare av koppar. Komplexet har dels en rektangulär byggnad med plant tak och källare halvt över mark, dels en vinkelbyggnad, där ena huskroppen är kyrkorummet. Det sistnämnda accentueras främst genom en högre höjd, sadeltak med ett plant gavelparti över altarområdet och ett sidoskepp åt söder. Entréfasaden är svagt spetsig och saknar helt fönster. Åt trafikleden i norr finns ett "klerestorium" av tre smala fönsterband med sex fönster i varje. Den andra byggnadsvolymen inrymmer församlingshem med något högre höjd, samkvämssal med öppen spis, samt förskola. Salens belägenhet uttrycks i fasaden med ett brett parti med 20 smala höga fönster i kopparposter.

Våningar: 2-3 där suterräng och källare ingår
Stomme/konstruktion: tegel (halvstens fasadtegel+min.ull+enstens tegel), betongpelare
Fasad: tegel
Fasadfärg: rödbrunt
Takform: sadeltak på kyrksalen, pulpettak på sidoskeppet, övriga har motfallstak från den utåt synliga takfoten som ger intryck av platt tak
Takmaterial: koppar, papp
Utvändiga detaljer: kors, pelare, skärmtak, små kopparventiler, utvändiga trappor, mönstermurning, solbänkar av huggen sten

Interiören styr fönsterplacering och -typ. Fönsterbandet i församlingshemmet åt väster har solbänkar av huggen grå granit (se ovan) och mönstermurningar runt om. Kyrkans förhöjda västra gavel har ljusinsläpp åt söder med två kvadratiska fönsterpartier om nio rutor i varje med ofärgad betong över och emellan partierna. Ljuset faller snett ned över altaret. Den råa betongen syns också som symboliskt liggande bjälkar i kyrkorummet. Klockstapelns slitsar korresponderar med återkommande smala höga fönster i kopparomfattningar. Kyrkoporten av koppar är placerad mitt på den spetsade fasaden åt gården och den flankeras av enkla utskjutande tegelpelare utan kapitäl. Dörrytan bryts upp av små kvadratiska glas och handtagen av koppar formar en cirkel, inlindad med snören. Tre dörrar av samma typ återkommer interiört, till höger om altaret och påminner där om ett sidoställt korskrank. Även inomhus är det tegelväggar. I kyrktaket formar träbrädorna ett kors som har en pendang i golvets klinkermönster. Fönstrens mycket höga placering för tankarna till de första kristnas hemliga tillvaro i källare. Dopfunten är placerad i sidoskeppet vid ett mönstrat glasfönster med fogar av en betongliknande massa.

Fasaden längs skärmtaket har fönsterband med låg bröstning och tre huvudentréer med enkla bruna trädörrar. Den rektangulära byggnaden är mindre artikulerad och har perspektivfönster på en vågrät rad mitt på fasaden, samt källarfönster precis över marknivån.

KOMMENTAR
Kyrkan är mycket medvetet gestaltad både i sina tydliga stora volymer och de små detaljerna som ventiler och dörrhandtag. Materialen är påkostade, såsom huggen natursten och koppar. Gården har stora upplevelsevärden, liksom kyrkorummet.