Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 56:2 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
I västra delen av centrala Tynnered är detta svagt böjda radhusområde beläget vid Skattegårdsvägen, längs vilken 12 garagelängor är placerade. Gräskärsgatan är en korsformad lokalgata som klyver bostadsområdet i två delar och som i sin tur korsas av ett smalt, häckflankerat gångstråk. Söderut sträcker sig ett stort villaområde med hus främst från 1960-talet. Ett gångstråk leder uppför branten i nordöst till Länkarnas föreningshus. Intill stigen finns en lekplats med sittgrupp, gräsytor och en bergknalle med ett äldre skyddsstaket. Radhusen ligger i längor om tre till fem hus, företrädesvis i par, med trädgårdarna vända mot varandra. Samtliga har entréer mot de breda asfalterade ytorna mellan huslängorna. Många har valt att bygga in den ursprungliga indragna entrén och bygga en farstukvist.

Byggnaden upptar ungefär halva ytan av tomten och uteplatsen hälften av trädgården. I kvarterskanterna växer barrträd, men i övrigt dominerar mindre löv- och fruktträd, häckar och buskar. Längs entrésidorna finns små gatstenspartier och rabatter. De höga taken med sina stora takkupor är mycket iögonfallande. Uteplatsinhägnaderna samt de många farstukvistarna ökar ytterligare husens utbredande uttryck.

BYGGNADER
Taken har dominanta branta sadeltak med skorstenar i nocken. Stora takkupor av svart plåt med perspektivfönster sitter i båda takfallen ända ut i kant med gavelröstet. Taken går i liv med fasaden runt om. Åt trädgården finns även balkonger, där somliga har originalstaket av smide. Tvåluftsfönstren har i de flesta fall bytts ut mot perspektivfönster och de djupt indragna entréerna har flyttats ut och fått farstukvist. Samtliga har en inbyggd uteplats med golv åt trädgården som varierats med tiden, och de flesta har någon form av förråd. Respektive länga är enhetligt färgsatt.

Våningar: 1½
Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: stående lockpanel med liggande panel mot takfot och som gavelband, ibland med avvikande färg
Fasadfärg: ljusblå, ljusgul, vit, faluröd, rödbrun
Takform: brant sadeltak
Takmaterial: takkupor av tegel
Utvändiga detaljer: delvis inbyggd uteplats, välvda takkupor och indragna balkonger i takfallet, indragna entrépartier eller inbyggda med farstukvistar, markiser

Ursprungligen hade husen tvåluftsfönster och entrédörr med två stora glas samt vita snickerier av trä. Golvet i det indragna entrépartiet var belagt med klinker och den ursprungliga smala fasadpanelen ses i smygarna. Från slutet av 1980-talet och framåt har fönsterbyten, om- och tillbyggnader skett. Främst har entrénischerna byggts igen, då de flesta har satt in nya vita dörrar. Farstukvistarna har sadeltak och är vitmålade. Samtliga uteplatser har trägolv och en vägg, som i vissa fall byggts om till förråd, med lockpanel, liggande fönsterband upptill och korrugerat plasttak.

Garagen har pulpettak med ljusgrå korrugerad plåt, fasader av röd lockpanel av trä och bruna plåtportar av jalusimodell.

KOMMENTAR
Många av områdets byggnader har förlorat sina tidstypiska detaljer - entrépartiet, balkongräcket och panelen. Uttrycket har därmed förändrats kraftigt, men möjligen kan det bli ett processvärde där man kan följa husens förändring enligt olika tiders trender. Uteplatsernas utformning är spännande och området har vissa miljövärden i det smala gångstråket.