Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 55:1 TYNNERED

OMRÅDE
Byggnaden ingår i en liten ansamling av fristående byggnader nära rondellen där Skattegårdsvägen och Grevegårdsvägarna möts. Utöver denna föreningslokal för Länkarna finns på platsen en bensinstation och ett daghem. Nedanför backen västerut ligger ett stort radhusområde och på östra sidan angränsar ett mindre atriumhusområde. Huset står på en liten höjd längs Skattegårdsvägen, där en busshållplats är situerad och har en gemensam infart med de övriga nämnda byggnaderna. Byggnadens långsida åt vägen och gavlarna är helt slutna, men två tredjedelar av fasaden är uppglasad åt gården. Där växer en häck med brudspirea i vinkel, vid en mindre yta framför huset med gräs och asfalt. I innerhörnan av ytan ligger en trätrall för en uteplats. Berberis och andra buskar växer vid huset, som har stora dränerande stenar liggande vid sockeln på en litet lägre nivå än marken.

BYGGNADER
Byggnadens horisontallitet markeras med ett liggande slätt parti av plywood under takfoten och en slät gjuten sockel. Däremellan är det vertikalliteten som betonas. Den slutna västfasaden har ursprunglig blå och vit plåtpanel i lodrät randning, liksom ungefär en tredjedel av östfasaden, medan gavlarna är helt blå. Åt öst finns 10 fasadtäckande fönster, en igensatt vit dörr, entrén med skärmtak och ett band av fyra perspektivfönster omgivna av vita cementfiberskivor.

Stomme/konstruktion: pelar-balkkonstruktion
Fasad: trapetsprofilerad aluminiumpanel, perforerade plåtkassetter över fönster
Fasadfärg: blå och vit panel, orange kasetter
Takform: mycket flackt sadeltak (ca 2 grader) med inbyggd hängränna
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: slät takgesims av plywood med utstående stålstag runt om, troligen för tidigare skyltning, skärmtak över entrén på en pelare, orange kassetter

Takfoten är kort utskjutande. Fönstren har blå karmar och vita foder och åtskiljs av smala, blåmålade utanpåliggande brädor. Över de höga fönstren sitter orange plåtkassetter med cirkelformad perforering för vad som synes vara luftintag. Skärmtaket stöttas av en central fyrkantig blå träpelare och konsoler håller taket ovanifrån. Dörren har sidoljus och är av brunfärgat trä. I fönstret intill förkunnas att Länkarna Västra Frölunda bildades 1963.

Endast en större förändring kan utläsas av bygglovhandlingarna och det är att en förrådsdel byggdes till åt söder 1974, alltså den del som inte har fönster åt öster.

KOMMENTAR
Byggnaden är värdefull arkitekturhistoriskt, dels eftersom den är helt intakt, dels som solitär föreningsbyggnad med bestående funktion. Kontinuitetsvärdet är alltså högt. Därtill har byggnaden en medveten gestaltning där slutenhet spelar mot öppenhet och materialen är tidstypiska.

En reflektion vid besöket var att gårdsfasadens inneboende öppenhet mot omvärlden inte längre är önskvärd, då samtliga fönster var fördragna med gardiner, hindrande insyn.