Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 131:2 SÄVENÄS

OMRÅDE
Området är beläget i nordöstra delen av Sävenäs i direkt anslutning till Östra sjukhuset. Det avgränsas i väster av Smörslottsgatan som utgör huvudgata i stadsdelen. I norr och öster breder skogen ut sig och i söder finns ytterligare ett stort bostadsområde. Terrängen i området är flack med välansade gräsmattor mellan huskropparna.

Bebyggelsen består av sex skivhus uppförda i sju våningar med plana tak. Fyra av skivhusen är parallellställda med gavlarna åt norr och söder. Huset längst västerut inrymmer delar av Östra sjukhusets administrationsverksamhet. Byggnaderna skyddas i norr av en längre huskropp förlagd i öst-västlig riktning. Denna har utformats som ett loftgångshus med trapphus och loftgångar åt norr. Längst österut ligger ett hus, också det förlagt i nord-sydlig riktning men något förskjutet söderut i förhållande till övriga fyra.

I söder ligger en långsträckt daghemsbyggnad, uppförd 1969 i en våning. Mellan skivhusen och daghemmet sträcker sig en gång- och cykelväg och barnens lekgård vetter mot berget i söder. Byggnaderna uppfördes ursprungligen som personalbostäder till anställda vid Östra Sjukhuset. Ett av flerbostadshusen förändrades interiört 1984, då byggnaden anpassades för sjukhusets administrativa verksamhet. Denna förändring bestod i att man gjorde öppningar i innerväggarna.

BYGGNADER
De sex skivhusen är stramt utformade med fasader bestående av prefabricerade betongelement av tre olika typer. Fasadernas regelbundenhet ger byggnaderna en stilfull grafisk prägel.

Loftgångshuset är ganska likt de övriga mer har utskjutande istället för indragna balkonger. Daghemmet har sadeltak och träpanelklädda fasader med omväxlande indragna och utstickande fasadpartier för soprum, entréer och regnskydd för barnvagnar.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: prefabricerade betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: beige, mörkbrun
Takform: sadeltak
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: indragna och utskjutande balkonger med fronter av prefab. betongelement med frilagd ballast, balkongnischer träpanelklädda

Sockelvåningen täcks av mörka, bruna betongelement med frilagd finkornig ballast. Fasaderna i övrigt är indelade i band av betongelement med ljus frilagd ballast och band av betongelement som rymmer fönster. Dessa fasadpartier är täckta med frilagd ballast i form av dansk sjösten. De ljusa fasadpartierna har gjutna profiler som artikulerar fasaden. Fönstren är gula, av två olika typer, dels större fyrdelade fönster, dels enluftsfönster. Entrépartierna löper genom husen och vetter därmed åt samtliga väderstreck. De är indragna, dörrarna gjorda av aluminium med stora uppglasade partier.

Loftgångshusets trapphus är gjutna av betong, vitmålade med tydliga spår av den grova brädformen.

KOMMENTAR
Området är ett fint exempel på hur olika typer av betongelement kan användas för att uppnå en livfull och samtidigt stram fasad. Inga större ingrepp tycks ha gjorts i området som utgör en god representant för sin tids prefabricerade byggande.