Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 45:2 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i Tuves sydvästra utkant. I öster ligger Gunnestorpsskolan som rymmer låg- och mellanstadium och i norr breder ett stort flerbostadsområde ut sig, uppfört i slutet av 1960-talet (se Kv Slätten). I väster avgränsas området av Hinnebäcksgatan som skiljer bostadsbebyggelsen från en stor bollplan och ett vidsträckt grönområde. I söder ligger ett radhusområde uppfört i början av 1970-talet (se Kv Fjället, Fältet).

Terrängen är flack och bebyggelsestrukturen mycket tät. 19 huslängor med två till fem lägenheter i varje länga har grupperats kring fem mindre gårdar. Varje radhuslägenhet är så gott som kvadratisk till formen och centralt i byggnaden öppnar sig ett mindre atrium. Smala, asfalterade gångstråk leder mellan husen och de välskötta gräsmattorna. Entréerna vetter mot gångstråken. På några platser i området finns bruna brevlådor uppsatta i dubbla rader under ett litet sadeltak. I områdets västra utkant ligger fem garagelängor uppförda i en våning under enkla pulpettak. De har gulmålade träpanelfasader och bruna portar.

Byggnaderna är uppförda i en våning med platta tak och fasader täckta med gul locklistpanel.

Stomme/konstruktion: träregel
Fasad: träpanel/locklistpanel
Fasadfärg: gul, brun
Takform: flackt motfallstak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: i några av husen kan välvt plåttak rullas över atriumgården, fönsterband med sex fönster vetter mot gångpassagerna

Under takfoten löper en brun plåtgesims och under den en fris av brunbetsat trä. Bruna eller vita enluftsfönster har placerats en och en, parvis eller i band om sex. Entréerna vetter mot gångvägarna och dörrarna är enkla, av brunbetsat trä utan omfattning eller vindfång. Många av husens atriumgårdar kan täckas över med ett tak av plåt som rullas ut för hand eller med hjälp av en motor. Skjuttaken tillkom omkring 1980 (64:1, gäller sannolikt övriga hus med skjuttak).

KOMMENTAR
Fint atriumhusområde med intima gångstråk invid entréfasaderna. Området är välbevarat såväl vad gäller struktur som detaljer.