Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 113:1 M.FL. SÄVENÄS

OMRÅDE
Området är beläget i södra delen av stadsdelen Sävenäs och med husens formation påminner om siffran åtta som i mitten bryts av Rosendalsgatan. Lådämnesgatan angränsar i norr och Träringen i söder. I öster ligger den lilla centrumbildningen Spåntorget med tillhörande bostadsbebyggelse och i väster, norr och söder breder grönområden ut sig. Terrängen i området är svagt kuperad med typisk 1950-talskaraktär; sparade skogsdungar och nakna bergknallar varvas med slingrande gångvägar, lekplatser och parkbänkar. I söder finns Delsjöns strövområde och Härlanda tjärn. Söder om Rosendalsgatan ligger Trätorget (se Kv Flöjten och kv Fjärrorgeln) som utgör områdets småskaliga centrumbildning.

Bebyggelsen i området består av 17 lamellhus uppförda i tre till fyra våningar med röda eller gula tegelfasader. Bebyggelsen norr om Rosendalsgatan ligger grupperad kring en skogsklädd bergknalle. Lamellhusen är uppförda i vinklar som följer topografin och Ringgatan. Bebyggelsen söder om Rosendalsgatan ligger spridd i ett större parkliknande område. Här finns fyra parallellställda lamellhuskroppar men också flera vinkelbyggda lamellhus. I området finns även fristående garagelängor uppförda i en våning under sadeltak.

BYGGNADER
Lamellhusen är antingen röda eller gula, somliga byggda i suterräng med sockelvåning av varierande höjd. Några av husen har butikslokaler i bottenvåningen, andra har garage.

Våningar: 3-4 i suterräng
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul, röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: portaler av tegel eller natursten, indragna och utskjutande balkonger, takgesims av tegel

Lamellhusen skiljer sig från varandra genom små detaljvariationer i portaler, dörrar, fönstertyp och takgesimser. Balkongerna är både indragna och utskjutande. De indragna har ljusputsade nischer. Många balkongfronter är original medan andra har bytts mot mer eller mindre likvärdiga. Färgsättningen går i dovt blått, vitt eller tegelrött. De flesta fönster är original. Det finns enlufts-, tvålufts-, perspektivfönster och fönster med horisontella vädringslufter. På 1950-talsvis har vissa husgavlar artikulerats med utskjutande fasadpartier som bildar en fin vinkel för en balkong. Fastigheterna 119:1 och 120:1 har genomgått smärre förändringar såsom tilläggsisolerad fasad och utbytta fönster.

KOMMENTAR
Området utgör en fin 1950-talsmiljö med alla tidstypiska drag i sin stadsplanestruktur och fasadutformning.