Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 112:4 SÄVENÄS

OMRÅDE
Stabbetorget är beläget invid Rosendalsgatan i södra delen av Sävenäs. Strax söder om torget ligger Rosendalsskolan och Björkekärrs kyrka. Trädplanteringar och buskage präglar Stabbetorget som är välbesökt av framför allt pensionärer. Torget inramas i norr av ett åtta våningar högt skivhus och i öst av en butikslänga uppförd i en våning. På torgets västra sida löper Stabbegatan och vid denna ligger ett nybyggt tegelhus i fyra våningar. Själva platsbildningen har en nästintill rektangulär och täcks av gräsmattor med genomkorsande gångstråk och en centralt belägen lekplats med lekskulptur av trä. Platsen ligger aningen försjunket i förhållande till skivhuset och butikslängan. Strax söder om denna svacka ligger en mindre platsbildning med parkbänkar kring en plantering och en enkel vattenkonst. Mellan torget och Rosendalsgatan finns en parkering som avgränsas från platsen med en naturstensmur.

BYGGNADER
Skivhuset i norr ligger som en väldig skärm mot det stora flerbostadsområdet som sträcker sig norr om torget. Genom butikslängan, som är sammanbyggd med skivhuset vid dess östra gavel, leder en gångpassage in på en bostadsgård belägen öster om torget.

Skivhuset
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: ädelputs, slät
Fasadfärg: beige
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: sannolikt plåt, kopparbeslagen takfot
Utvändiga detaljer: oregelbundet placerade balkonger med bruna och gula plåtfronter, höga fönsterband, butiksfönster i bottenvåningen med markiser i olika kulörer

Fönstren består av enlufts-, tvålufts- och perspektivfönster som följer ett regelbundet mönster. Gaveln mot väster har en rad enluftsfönster. Balkongernas och fönstrens oregelbundenhet skapar tillsammans en livfull fasadbild mot torget vilket helt tar udden av byggnadens stora skala. I skarven mellan skivhus och butikslänga ligger entrén till en av butikerna samt en av entréerna till skivhuset. Bostadsentrén är djupt indragen med en gul och svart kakelvägg mot öster. Butiksentrén ligger i en nisch med klinkergolv. Ytterligare en entré till skivhuset vetter mot torget. Byggnaden har genomgått ett antal smärre interiöra ombyggnader under 1950-, -70- och -80-talet.

Butikslängan
Fasad: tegel, steniskivor
Fasadfärg: röd, grön
Takform: tunnvalvstak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: stora butiksfönster mot torget med markiser i olika kulörer, sluten baksida med varuintag, mönstermurning i sydvästra fasaden

Flera av butiksdörrarna är original, gjorda av trä med stora glaspartier. Sydvästra fasaddelen pryds av en abstrakt mönstermurad tegeldekor. Ett välfrekventerat gångstråk löper utefter butikslängan vars givna dragplåster är en billig frukt- och grönsaksaffär.

Torget planerades inrymma långt fler verksamheter än vad som finns idag, bland annat kemtvätt, kemikalieaffär, frisör, tobakshandel, post och två livsmedelsaffärer. Posten flyttade från torget i början av år 2000.

Stabbetorget är en fin centrumanläggning med välbevarad struktur och fasaddetaljer.