Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 106:1 M.FL. SÄVENÄS

OMRÅDE
Området är beläget i sydvästra delen av stadsdelen Sävenäs. Det om ges i norr, väst och öst av lätt kuperade naturområden som på sina ställen är skogsbevuxna. I söder ligger centrumanläggningen Stabbetorget (se Kv Cittran del av, 112:4) som utgör områdets givna mötesplats. Förbi torget löper också Rosendalsgatan där bussen till och från centrum har en hållplats.

Terrängen i området är liksom omgivningarna kuperad och huvudstråket Stabbegatan slingrar sig fram mellan husen. Bebyggelsen består av 12 lamellhus som placerats oregelbundet i den backiga naturen. Husen är uppförda i tre våningar och vissa av dem är byggda i suterräng för att följa de stora höjdskillnaderna. Några av lamellhusen är mycket långa och byggda i vinkel kring luftiga gårdar med talldungar och nakna berghällar. Här och var är parkbänkar utplacerade och även mitt på dagen är gångvägar och trottoarer välfrekventerade.

BYGGNADER
I områdets nordöstra del ligger en föreningslokal kallad "Stabben" som inryms i ett säreget hus, tidigare el-central. Entréerna är belägna vid byggnadens östra och västra sida. Byggnaden, som är uppförd i suterräng, har ett pulpettak och fasaden delas in i olika sektioner av flera utskjutande balkar av betong. Fönstren, som är av enluftstyp i olika storlekar, är placerade på fasadens långsida och på gavelpartiet finns ett fönsterband. På fasaden som vetter ut mot parken finns en verandaliknande utbyggnad. Byggnaden vilar på en gråputsad sockel.

De tolv lamellhusen är av varierande längd och utförande men gemensamt för dem är våningsantalet och takutformningen.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd, gul
Takform: valmade och vanliga sadeltak
Takmaterial: tegelpannor alternativt plåt
Utvändiga detaljer: spritpustad sockel, plåttäckta gavlar, balkonger med fronter av korrugerad plåt, markerade trapphus täckta med ljus plåt alternativt puts

Små variationer skiljer husen åt; några har utskjutande taksprång, andra har inget alls, några har putsade dörromfattningar eller enkla naturstensportaler, några har originaldörrar, i andra har dörrarna bytts mot nya av aluminium. I majoriteten av byggnaderna är fönstren av trä, ljusmålade och regelbundet placerade i fasadlivet. Enlufts- och tvåluftsfönster förekommer liksom perspektivfönster. I några av husen finns garage i bottenvåningen och det finns även ett fåtal fristående garagelängor i området, putsade byggnader under sadeltak. Butikslokaler finns också i några av husens bottenvåningar och mot gården vetter ett fåtal uteplatser direkt från lägenheterna.

KOMMENTAR
Området har bevarat sin ursprunglighet och arkitektonisk detaljering. Det ingår i bevaringsprogrammet för Göteborg.