Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 10:152 TUVE

OMRÅDE
Tuve centrum ligger strax väster om Nolehultsvägen, mitt i Tuve. Centrat omges av bostadsområden uppförda under sent 1960-tal och början av 1970-talet, både flerbostads- och enfamiljshus. Terrängen sluttar svagt vilket innebär att några av anläggningens byggnader är uppförda i suterräng.

Bebyggelsen i området består av fem byggnader. Huvudbyggnaden består av en rektangulär huskropp som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Parallellt med denna byggnad ligger tre rektangulära, mindre huskroppar. Strax norr om huvudbyggnaden ligger ytterligare en byggnad, uppförd 1979. I rummet mellan husen skapas ett gångstråk som leder från Glöstorps kyrka i söder (se Tuve 10:156) till bostadsområdet Norumshöjd i norr (se Tuve 9:64 mfl). Mitt på huvudbyggnadens långsida är fasaden indragen och ett mindre torg öppnar sig framför huvudentrén till affärscentrat.

På båda sidor om gångstråket breder stora, yviga buskplanteringar ut sig. Några av dem har planterats på terrasser som byggts upp av betongsten. Terrasserna används ofta som sittplatser.

Gångstråket och torget har en markbeläggning av betongplattor och på torget finns parkbänkar samt en liten bronsskulptur föreställande en myra. Barnen rider gärna på myran medan föräldrar och pensionärer sitter på bänkarna runt omkring.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i en till två våningar. Taken är plana och papptäckta, några försedda med en plåtsarg som sträcker sig runt husen. Huvudbyggnaden inrymmer bland annat två livsmedelsaffärer, apotek, blomsteraffär och ett konditori. Av de mindre husen rymmer det längst söderut tandvård och vårdscentral. Det är uppfört i två våningar. Huset mitt för affärscentrats huvudentré rymmer bibliotek. Det är uppfört i en våning med en lång trappa som leder från gångstråket upp till entrén. Längst i nordväst ligger en byggnad som innehåller en fritidsgård, Norumsgården, som i första hand används av pensionärer och ungdomar. I nordost, uppfört i två våningar, ligger stadsdelsnämndens administrationsbyggnad.

Affärshus/huvudbyggnad
Stomme/konstruktion: betongpelare med utfackningsväggar av trä och fasadplåt respektive tegel
Fasad: trä, plåt, tegel
Fasadfärg: röd, beige, brun
Takform: flackt sadeltak, plant tak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: affärsbyggnad: stora butiksfönster mot platsbildningen, inglasat vindfång med bågformigt tak utgör huvudentré

Huvudbyggnaden är utformad som en typisk affärslokal med lastkajer och skyltar åt öster och stora butiksfönster som vetter mot gångstråket. Fasaden åt gångstråket är indelad i tre delar: nerifrån och upp består fasaden av tegel upp till fönsterkarmen, fönsterparti och överst plåtskivor. Förutom huvudentrén finns ytterligare ett flertal ingångar från gångstråket. Norr om huvudentrén finns lokaler som för närvarande står tomma men som också har egna entréer med välvda skärmtak. Söderut ligger Föreningssparbanken. I ritningarna från 1970 planerades Tuve centrum inrymma en Konsumbutik, en privat livsmedelsaffär, färg-, frukt-, textil-, fisk-, tobaks- och blomsteraffär, polis, bank, apotek, konditori, samt frisör.

Smärre interiöra ombyggnader har gjorts sedan uppförandet, bland annat en ombyggnad av banklokalen 1989 och en ändring av affärslokalen 1990. 1987 gjordes en renovering och ombyggnad av hela anläggningen och det var sannolikt vid denna tidpunkt som de tunnvalvsformiga skärmtaken framför entréerna tillkom.

Övriga byggnader
Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betongpelare och utfackning av tegel och trä
Fasad: tegel
Takform: flackt pulpettak, flackt sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: tegellisener delar in fasaderna: ett fönster mellan två lisener, fönsterbröstning av vit korrugerad plåt

De tre mindre byggnaderna har entréer som vetter mot gångstråket. Fönstren är av enluftstyp, somliga med en falsk mittpost. Fönstren sitter i liv med fasaden eller infogade mellan tegellisenerna. I arkivet saknas uppgift om vårdcentralsbyggnadens byggherre och konstruktion. Allt tyder emellertid på att byggnaden har likadan konstruktion och samma byggherre som biblioteket och Norumsgården.

Norumsgården består av en tämligen oöverskådlig byggnad som till stora delar döljs av buskage. Huset är uppdelat i olika lådformiga byggnadsdelar som skiljer sig i höjd. Den största och högsta huskroppen är belägen längst i norr och ligger devis i suterräng. Suterrängfasaden vetter åt norr där lisenerna löper genom två våningar. Entrén, som är belägen i vinkeln mellan två byggnadsdelar, nås från gångstråket via en trappa eller en handikappsvänlig asfalterad gång. Porten skyddas av ett plåttäckt baldakintak och strax utanför entrén finns cafébord för besökare.

Biblioteksbyggnadens entréparti består av ett stort inglasat vindfång med bågformigt tak som delats i tre bågar. En skylt med ordet BIBLIOTEK skrivet med stora vita bokstäver hänger ovan den röda aluminiumdörren. En om- och tillbyggnad av biblioteksbyggnaden skedde 1988 och sannolikt var det då vindfånget tillkom.

Sjukvårdscentralens entréer skyddas av enkla plana skärmtak med brun plåtsarg. Huset byggdes om och till 1989, troligen tillkom skärmtaken vid denna tidpunkt.

KOMMENTAR
Tuve centrum är en välfungerande och välbesökt anläggning, barn- och handikappvänlig och med ett rikt utbud av service. Gångstråket är inbjudande både att passera och att stanna upp vid. Glöstorpskyrkan uppfördes några år efter Tuve centrum men utgör idag en del av anläggningen.