Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 58:1 M.FL. SÄVENÄS

OMRÅDE
Området, vanligtvis kallat Robertshöjd, är beläget vid Träkilsgatan i östra Sävenäs. Bebyggelsen avgränsas i söder av ett bostadsområde kring Spåntorget, i öster av ett nybyggt egnahemsområde, i väster av Spångatan och i norr av Mandolingatan. Bebyggelsen, som likt ett fort tornar upp sig på höjden, består av två halvcirkelformade lamellhuslängor. Lamellhusens form bildar en större rund gård där terrängen består av talldungar, böljande gräsytor och berg som går i dagen. Gården innehåller också små lekplatser, en grillplats, flaggstänger, bänkar och en bouleplan. Utefter Träkilsgatan finns flera garagelängor och parkeringsplatser. Området består av cirka 280 normallägenheter á 75 kvadratmeter.

Bebyggelsen består av två halvcirkelformade lamellhuslängor i rött tegel.

Stomme/konstruktion: innerväggar av tegel, lättbetong i ytterväggar
Fasad: tegel
Fasadfärg: rött
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger, garage i bottenvåning, indragna entréer

De halvcirkelformade byggnaderna är uppförda i suterräng. Fasaderna består av rött tegel och husen kröns av ett plantak täckt med papp. På ett par ställen leder en passage genom huset och förbinder gatan med gården. Husens entréparti är, liksom balkongerna, indragna och vetter in mot gården. Entrén består av en trädörr och en glasad väggyta. Balkongerna har vita fronter i plåt och är placerade parvis på fasaden. Fönstren, som är av en- respektive tvåluftstyp, är regelbundet placerade utmed fasaden. I bottenvåningen på lamellhuset som vetter ut mot Träkilsgatan finns garage. Garagen sträcker sig runt halva byggnaden, den andra halvan består av lägenheter med små privata uteplatser. Lägenheterna innehöll tidigare andra verksamheter, bland annat en skola som sedermera blev en vårdcentral (1977) och slutligen lägenheter (1995).

KOMMENTAR
Bostadsområdet är byggt med ambitionen att skapa gårdsbildningar och grannskapsenheter. Det har stora miljömässiga kvalitéer. Utformningen följde en önskan att skapa en så lugn arkitektur som möjligt. Sålunda eftersträvades en obruten horisontell taklist. Huskropparna gjordes sammanhängande för att undvika vertikala gavelmotiv. Exempelvis fick inte piskanordningar eller mopedgarage placeras på gården eftersom denna skulle vara en lugn och fridfull plats.