Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 58:3 M.FL. SÄVENÄS

OMRÅDE
Området, oftast kallat Robertshöjd, är beläget i sydöstra delen av Sävenäs. Det avgränsas i söder av ett radhusområde, i väster av Smörslottsgatan, i norr av ett stort parkeringsdäck och i öster av ett nybyggt egnahemsområde. Bebyggelsen består av tre långa, vinkelbyggda lamellhuslängor och ett punkthus uppförda kring två rektangulära gårdar. Mellan de båda gårdarna löper ett stråk i västlig-östlig riktning mot Smörslottsgatan som öppnar sig i en platsbildning kallad Spåntorget. Den omkringliggande terrängen består av enstaka träd, gräsytor och berg som går i dagen. I anslutning till bostadsområdet också finns ett flertal garage och parkeringsplatser. Uppdelningen i två gårdar skedde bland annat för att möjliggöra ett gångstråk från busshållplatsen i väster till den föreslagna bebyggelsen vid Finngösabäcken och den befintliga i Brattkärrsområdet längst i öster.

Bebyggelsen består av tre lamellhuslängor och ett punkthus, samtliga uppförda i rött tegel.

Lamellhusen
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, prefabricerade betongelement
Fasadfärg: rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: vädringsbalkonger

Punkthuset
Våningar: 4-6
Fasadfärg: röd, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer:

Lamellhusen är byggda i suterräng och består av tre byggnadskroppar. Dessa är byggda kring två större gårdar som innehåller lekplatser, bänkar och bord. Husen är uppförda med en röd tegelfasad ut mot gatan och prefabricerade betongelement med frilagd ballast in mot gården, detta varvas med fönsterband och indragna balkonger. Lamellhusen har också växelvis utskjutande och indragna fasadpartier. Sadeltaket är flackt och är täckt med papp. Bottenvåningen som vetter mot gården är aningen indragen och klädd med formgjuten betong med en tydlig reliefverkan. Den är färgsatt med diverse pastellfärger. Entréerna är indragna och dörrarna består av trä med glasomfattningar.

Punkthuset består av flera sammanbyggda huskroppar med olika våningsantal kring ett gemensamt trapphus. Byggnadens sockelvåning är indragen och vilar på pelare. Dessa har, liksom lamellhusen, reliefverkande fasadpartier. Punkthuset kröns av ett flackt sadeltak som är täckt med plåt. Takets gavelröste är täckt med vit liggande träpanel.

Spåntorget består av två byggnader i en våning. Dessa båda byggnader är sammanbyggda med varsitt lamellhus. Platsbildningen som uppstår mellan dessa båda byggnader bildar Spåntorget. Torget innehåller en begränsad kommersiell service såsom en matbutik, en kiosk, en pizzeria.

KOMMENTAR
Bostadsområdet är byggt med ambitionen att skapa gårdsbildningar och grannskapsenheter. Det har stora miljömässiga kvalitéer och bebyggelsen är väl underhållen.