Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 119:1 SÄVENÄS

OMRÅDE
Området är beläget i södra delen av Sävenäs, mitt i ett större bostadsområde från 1950-talet. Centrumanläggningen avgränsas i norr av Rosendalsgatan, i väster av ett radhusområde och en skola, i söder av det bostadsområde som torget främst skall försörja och i öster av Smörslottsgatan. Marken har en vacker mönsterlagd kullerstensbeläggning som ger torget karaktär. Ett stort träd, planteringar och bänkar är utplacerade med viss regelbundenhet och pryder platsen.

Torgets bebyggelse består av två affärslängor som är sammanbyggda med två lamellhus.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: puts, tegel, kakel, glas
Fasadfärg: beige
Takform: plant
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: lisener, blinderingar

Torgets båda byggnader kröns av ett plant tak med ett neddraget takfall som är täckt med bäversvansformade pappskivor. Fasaden består av blått kakel, stora skyltfönster och lisener som delar upp fasaden i olika sektioner. Lamellhusens gavelfasad är uppdelad i olika sektioner och består av ömsom puts ömsom gult tegel. Putspartiet som skjuter ut en aning från fasaden har två olika grå kulörer, där den ena inramar den andra. Gavlarnas fönster är regelbundet placerade i fasadlivet. Entrén till lamellhusen sker inte via torget utan från gården. Till den östra gården kommer man genom en passage som binder samman torget med gårdsbildningen.

Torget är välskött och intakt från 1950-talets slut.