Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 127:1 SÄVENÄS

OMRÅDE
Björkekärrs kyrka är placerad på en liten bergsknalle i stadsdelens centrala del, sydväst om Stabbetorget. Kyrkan avgränsas i norr av Rosedalsgatan, i öster av Rosendalsskolan, i söder av ett radhusområde och i väster av en dalgång som skär genom Björkekärr i nord-sydlig riktning mot Härlanda tjärn. Den omkringliggande terrängen är öppen och består av stora grönytor med träd och planteringar, berg som går i dagen, promenadstråk och bebyggelse.

BYGGNADER
Kyrkan består av två sammanbyggda huskroppar, den norra delen byggdes 1958 och den södra tillkom 1972.

Våningar: 1-3
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel (fasadtegel på flatan)
Fasadfärg: mörk röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp (klintek behandlat)
Utvändiga detaljer: klocktorn, alla entréer åt öster

Kyrkan består av två sammanbyggda huskroppar. Fasaden är av rött tegel och kyrkan kröns av ett koppartäckt sadeltak. De höga, något slutna väggarna ger tillsammans med det 10 meter höga tornet kyrkan en viss monumentalitet. Fasadens mörka tegelyta kontrasterar mot de ljusa, djupa betongfönstren från vilka kyrkan får sitt dagsljus. Fönstren varierar i storlek och kulminerar med de vita betongfönsterbågarna i tornet. Kyrkan byggdes till 1972 med ett församlingshem som bland annat innehåller utrymmen för konfirmander, barnverksamhet och hobbygrupper. Tillbyggnaden gjorde att kyrkorummet kunde förlängas och bereda plats för flera människor. Samtidigt med denna tillbyggnad höjdes också kyrktornet en aning.

Med enkla arkitektoniska grepp har kyrkan fått ett vackert och uttrycksfullt utseende.