Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 126:2 SÄVENÄS

OMRÅDE
Rosendalsskolan är belägen i stadsdelens centrala del, sydväst om Stabbetorget. Området avgränsas i norr av Rosedalsgatan, i öster av grönt stråk som leder ner till Härlanda tjärn, i söder av ett radhusområde och i väster av Björkekärrs kyrka uppförd 1958 (se Kv Klockspelet, Sävenäs 127:1).

Skolan består av fyra byggnader som inringar en stor skolgård. I norr ligger en tegellamell uppförd i två våningar. I öster ligger en suterrängbyggd skollänga, också den i tegel, med hög trappa mot gården. Denna länga inrymmer bland annat gymnastiksal. I söder sträcker sig en envåningslänga med fasader av vitmålad träpanel. I öster slutligen ligger en originell tegelbyggnad, uppförd i en våning under asymmetriskt sadeltak. Under det vida taket döljer sig förutom skollokaler också en asfalterad yta som är helt öppen mot gården. Denna övertäckta utegård används bland annat för bordtennisspel.

Skolgården består främst av asfalterade ytor med inslag av diverse lekanordningar såsom basketplan, bollplank, rutschbana och bordtennisbord. Mitt på gården slingrar sig ett stråk av tallar och björkar som inringas av en kraftig naturstenssockel. I slänten öster om skolområdet finns bollplan och springytor.

BYGGNADER
Tre av skolans fyra byggnader har röda tegelfasader medan den fjärde paviljongen, som ramar in området i söder, har vita träpanelfasader. Samtliga byggnader har sadeltak.

Våningar: 1-2 med källare
Stomme/konstruktion: träregel
Fasad: tegel, trä
Fasadfärg: rött, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel, betongpannor
Utvändiga detaljer: norra längan: dekorativa fönsterbröstningar av kopparsmide vetter mot Rosedalsgatan, fönsteromfattningar av tegel
samtliga tegelhus: trappor av natursten, bleck av koppar, kraftigt taksprång, portaler av natursten, dekorativ takgesims av tegel
östra längan: suterrängvåning i slänten mot öster

Flertalet fönster i samtliga hus är stora, många av tre- eller fyrluftstyp med en mindre vädringsluft och två eller tre stora lufter. Tegelbyggnaderna vilar på betongsockel. Vid den västra vinkelns gårdsfasad finns en arkadgång där taket bärs upp av brunbetsade träpelare. Taken täcks av tegelpannor. Tegelbyggnaden som vetter mot Rosendalsgatan innehåller förutom skollokaler även en tandvårdsmottagning. Skolan genomgick 1984 en om- och tillbyggnad på grund av nya VVS installationer.

Trälängan har kraftigt utskjutande fasadpartier mot gården vilka delar in fasaden i sektioner. Mot gården har byggnaden ett kraftigt utskjutande takfall som bärs upp av träpelare. Sadeltaket är täckt med betongpannor. Entréerna består av enkla dörrar av trä med glasspeglar. Till entréerna kommer man genom att vandra upp på en liten trapp av stål. Fasaden mot gatan är indelad av burspråk med balkongdörrar som vetter åt öster. Mellan byggnaden och gatan löper en smal gräsmatta.

Skolan är ett bra exempel på 1950-talets omsorg om proportioner och arkitektonisk detaljrikedom.