Stäng fönster Göteborg kn, SÄVENÄS 136:2 M.FL. SÄVENÄS

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Sävenäs. Det avgränsas i väster av Rosendalsgatan som löper utefter hela området. I öster reser sig ett bergsparti och vid dess topp breder ett äldre villaområde ut sig. I söder ligger det stora strövområdet kring Härlanda tjärn och Delsjön. Terrängen är lätt kuperad med uppvuxen vegetation i form av barrträd och björkar, buskar och planteringar.

Bebyggelsen består av 29 radhuslängor, varav 24 är placerade i nord-sydlig riktning med trädgårdarna åt väster eller öster. Fem längor längst i norr är förlagda i öst-västlig riktning med trädgårdarna förlagda åt söder. Varje länga rymmer åtta lägenheter. Husen är friköpta och vilar på arrendemark.

Stomme/konstruktion: bjälklagsbärande innerväggar av betong
Fasad: tegel, panel
Fasadfärg: röd, brun
Takform: sadel
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: franska balkonger mot trädgården och i gavlarna, runda skorstenar av vit plåt

Entréfasader vetter mot entréfasader och däremellan finns trånga passager, några är återvändsgränder. Framför entréerna har små uteplatser bildats vilka inramas av brunmålade träplank och förrådsbyggnader med pulpettak. Den vanligaste typen av uteplats är belagd med betongplattor eller marktegel och har rhododendronbuskar eller annan yppig vegetation som ytterligare förstärker känslan av intimitet. En vitmålad trägrind leder från den allmänna gränden in till uteplatserna.

I gårdsfasadernas bottenvåning finns stora fönsterpartier som lyser upp vardagsrummen. Det inglasadre består av två stora enluftsfönster med låg bröstning av liggande smalspårig träpanel och bredvid dessa en balkongdörr med likadant bröstningsfält. Övriga fönster är av trä, vitmålade av enluftstyp. Vid uteplatsen mot trädgården ligger ännu en mindre förrådsbyggnad. Trädgårdarna är lätt kuperade och präglas av barrskogslandskapets torra och sandiga terräng. Vid uppförandet av radhusen lades stor vikt vid att den befintliga naturen skulle sparas.

Byggnaderna har från början varit isolerade med frigolit vilket tycks ha fungerat mycket väl fram till idag. Lägenheterna är av tre olika storlekar, mellan 85 och 100 kvadratmeter. Samtliga är utrustade med eldstad. Enligt en av de boende som köpte sitt radhus 1961 var kön till radhusen lång och många intresserade blev utan hus. Radhusområdet är mycket attraktivt som boendemiljö att bedöma av den låga flyttkvoten.

KOMMENTAR
Området är mycket välbevarat och de förändringar som har gjorts, exempelvis uppsättande av plank eller byte av panel på förrådsbyggnaderna, har inte förvanskat byggnadernas ursprungliga uttryck.