Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 10:120 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i sydvästra delen av Tuve, strax söder om Tuve centrum och i direkt anslutning till Glöstorpsskolan som avgränsar området i öster. I väster reser sig den bergiga naturen och i söder ligger flera bostadsområden och en låg- och mellanstadieskola, samtliga uppförda under början av 1970-talet. Området är stort och spatiöst med väldiga grönytor som breder ut sig mellan husen. Två alléer leder genom området i väst-östlig riktning. Garagelängor finns utplacerade mitt i bebyggelsen, vid värmeverket. I norra delen av området, också den i anslutning till värmeverket, ligger en stor lekplats.

Bebyggelsen består av 21 tegellameller, uppförda i fyra våningar, somliga belägna i suterräng. Samtliga är placerade med gavlarna åt norr och söder. 18 hus ringar in övriga tre samt en stor central gräsmatta. I mitten ligger också ett värmeverk, uppfört i två våningar med fasader av gult tegel och vit plåt samt en stor skorsten i byggnadens mitt.

Byggnaderna är uppförda i fyra våningar med gula tegelfasader under höga valmade sadeltak.

Stomme/konstruktion: betong (55:7 bärande ytterväggar, 55:3-6 bärande innerväggar och ytterväggar)
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: inglasade balkonger, slätputsad sockel, vindfång av tegel, entrédörrar av aluminium

Entrépartierna nås via flacka asfalterade trappor och inramas av vindfång bestående av gula tegelmurar som bär ett plant plåttäckt tak. Portarna är utbytta mot aluminiumdörrar men flera dörrar vid sidan om ingången till trapphuset är original, av teak. Fönstren är enluftsfönster av pivåtyp, gjorda av aluminium. De är grupperade regelbundet en och en, två och två eller ett större fönster bredvid vad som från början var en fransk balkong. Idag är balkongdörren ersatt av ett fönster i överdelen och en plåtfyllning i nederdelen. Balkongerna glasades in 1988 och 1995.

Det valmade sadeltaket förefaller otypiskt för 60-talet och har sannolikt tillkommit i ett senare skede.

Byggnadernas södra gavelpartier tilläggsisolerades och försågs med en korrugerad plåttäckning 1980.

KOMMENTAR
Området är luftigt och välskött. Strukturen med höga hus kring stor öppen gräsyta är trivsam. De två alléerna ger intryck av att området har funnits på platsen länge, de ger känsla av kontinuitet och är dessutom vackra. Området är välbevarat vad gäller strukturen medan detaljförändringar har genomförts i form av nya fönster, inglasade balkonger och "falska" franska balkonger.