Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 152:1 M.FL. FLATÅS

OMRÅDE
Bostadsområdet är beläget på en höjd i norra delen av Flatås och ger på avstånd intryck av en stor borg. Området avgränsas i väst av spårvägen, i öst av Högsbo Sjukhem, i syd av Frölunda Gymnasium och i norr av Tunnlandsgatan. Bebyggelsen sträcker sig runt små gårdsytor. På gårdarna slingrar sig gångstråk och de präglas av svagt böljande gröna kullar, träddungar och berg som går i dagen. Där finns också lekplatser i varierande storlekar. Bostadsområdet pryds av skulptural offentlig konst.

Bebyggelsen består av ett antal lamellhuslängor i tre våningar med fasader av rött tegel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger

Husen är uppförda med en stomme av betong. Byggnaderna är placerade i suterräng och vilar på en grå spritputsad sockelvåning. Fönstren är placerade i fasadlivet och skapar, tillsammans med de indragna och inglasade balkongerna, en regelbundenhet i fasaden. Entréerna är indragna och tämligen enkla till sin karaktär, de består av en plåtdörr med stora fönster. Lamellhusen kröns av papptäckta sadeltak. Området har inte genomgått några stora förändringar förutom fönsterbyte och balkonginglasning.

KOMMENTAR
Särskilt tidstypisk är den turkosa mosaikinklädda butiksentrén vid nordvästra hörnet med en liten överbyggnad.