Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 144:1 M.FL. FLATÅS

OMRÅDE
Husen är uppförda på den platta terrängen som breder ut sig mellan en bergsrygg i öster och det kuperade landskapet i väster. I norr begränsas området av Högsbo Sjukhus och Tunnlandsgatan, i söder av Marconigatan. Bebyggelsen består av lamellhus i tre eller fyra våningar. Huskropparna är grupperade kring halvöppna gårdar. Husgruppen längst i söder (utmed Distansgatan) har förbindelsegångar som vilar på släta betongpelare. I arkaderna under dessa byggnader parkeras ibland bilar. Gårdarna ligger på terrasseringar och mellan de olika nivåerna löper stentrappor och välklippta grässluttningar. På gårdarna finns lekplatser och piskställ samt tvättstugor som förlagts till separata envåningsbyggnader i gult tegel under sadeltak. Återvändsgränder med vändplats leder från Distansgatan och Nymilsgatan in i området.

Byggnaderna har fasader av gult tegel och de flacka sadeltaken är täckta med betongpannor.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger, burspråk, plåtinslag, uteplatser

Byggnaderna är uppförda av en stomme i betong. I övrigt har lamellhusen en rad arkitektoniska variationer i detaljer såsom fönster- och färgsättning, balkongtyp och burspråk.
Bebyggelsen längst söderut har infackningar av vit och orange plåt samt inglasade balkonger och breda fönsterband. Här finns också lägenheter på bottenvåningen som har uteplatser vilka öppnar sig in mot gårdarna. Längre norrut finner vi öppna balkonger med vita eller gröna fronter och kopparinklädda burspråk. I områdets östra del finns byggnader med franska balkonger och fönsterbröstningar av liggande brunbetsad träpanel. Entréer vetter både mot gården och mot gatan. Kv Träfiberplattan tilläggsisolerades delvis 1983 då även vissa tegelfasader murades om. Balkongerna glasades in 1995.

KOMMENTAR
Norra delen av området har en karakteristisk tegelarkitektur med en återspegling på 1950-talets folkhemsbygge. Koboltblå fönsterkarmar är ganska ovanliga i dessa sammanhang men i det här fallet passar in utmärkt med det gula teglet och de mörkbetsade entréerna. Området har bevarat den ursprungliga karaktären med bland annat originalentréer.

Södra delen av området är typisk för Riksbyggens formspråk som ofta har inslag av slät eller korrugerad målad plåt på fasaderna.