Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 145:4 FLATÅS

OMRÅDE
Mitt i det stora bostadsområdet i Flatås ligger en mindre centrumanläggning bestående av en separat affärsbyggnad samt en butiksrad som har inrymts i bottenvåningen på ett bostadshus. Det finns bland annat en pizzeria och en tobaksaffär med tips.

Centrumbildningen är liten jämfört med andra centran i Göteborg men den utgör en naturlig träffpunkt i bostadsområdet. Flatås kyrka (beskrivs separat) är belägen i direkt anslutning till affärsbyggnaden och eftersom det ligger en skola i närheten är det dessutom många barn och ungdomar som passerar området dagligen.

Bostadshuset som inrymmer butiker i bottenvåningen är uppfört i fyra våningar.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: Arkadtak

Bebyggelsen och gården är väl underhållna. Affärshuset och butiksraden är placerade mitt emot varandra och mellan husen öppnar sig en liten gårdsbildning med bänkar och planteringar. Affärshuset är uppfört i en våning med flackt sadeltak och gula tegelfasader. Byggnaden är uppförd med en stomme av betong. Entrén vetter mot gården och längs med entréfasaden löper ett kopparskott skärmtak. Ett skärmtak med kopparsarg sträcker sig utefter hela fasaden och koppar återkommer även i husets burspråk som artikulerar både gårdsfasaden och gavlarna. Taket är täckt med tegel.

KOMMENTAR
Den generösa användningen av koppar och tegel ger arkitekturen ett gediget uttryck i en väl sammanhållen miljö.