Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 145:5 FLATÅS

OMRÅDE
Kyrkan är belägen i direkt anslutning till en mindre centrumanläggning i östra delen av Flatås. Den vänder västfasaden mot Distansgatan och östfasaden mot en öppen gräsbevuxen sluttning.

BYGGNADER
Byggnaden, som i själva verket består av flera sammanfogade huskroppar, ligger i suterräng och är uppförd i två till tre våningar med fasader av gult tegel.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gul
Takform: pulpet- och motfallstak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: klocktorn

Kyrkan är uppförd med en stomme av betong. Taken är oregelbundet utformade och varierar mellan pulpet- och motfallstak. Den största byggnadskroppen, som inrymmer kyrkosalen, uppvisar en stram och fönsterlös fasad mot Distansgatan. I öster, bakom denna huskropp, hukar sig en lägre administrationsbyggnad. Den är uppförd i en våning med breda fönsterband som blickar ut över grässlänten.

Kyrkosymbolerna är få. På takkrönet mot öster har ett kors placerats och mot öster, i den största huskroppens övre del, finns också ett stort fönsterparti som sannolikt släpper in ljus i den centrala kyrkosalen. Fönstren är infattade i brunbetsade träbågar. Klocktornet som utgör en del av byggnaden reser sig stramt och fönsterlöst. En tegelvägg tillkom enligt bygglovarkivets handlingar 1974 och en fasadbeklädnad med kopparplåt gjordes 1984.

KOMMENTAR
Kyrkan utgör en god representant för sin tid, såväl genom sin placering mitt i ett bostadsområde och i anslutning till ett kommersiellt centrum, som genom sin modernistiska utformning. Kyrkan kan jämföras med Kaverös och Högsbo kyrkor.