Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 22:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
I sydöstra delen av stadsdelen Järnbrott ligger ett kedjehusområde. Bebyggelsen är placerad på den smala, flacka landremsan mellan Dag Hammarsköldsleden i öster och Antenngatan i väster. Radiotorget angränsar till området i norr. Gatorna mellan husen är mycket smala. Trädgårdarna, som vetter mot söder eller väster, är små och välansade med släta gräsmattor och knotiga fruktträd.

BYGGNADER
Kedjehusen är uppförda i en våning med inredd vind under brant tegelklätt sadeltak. Enligt ritningarna är det ett hus typ E, uppfört med en regelstomme. Husen är sammanbyggda två, tre, fyra eller fem i rad och hänger ihop via lägre byggnadspartier som också inrymmer entré. Åtta husrader sträcker sig i öst-västlig riktning utefter Antenngatan och två rader löper från norr till söder vid Mottagaregatan.

Våningar: 1 1/2
Stomme/konstruktion: träreglar
Fasad: tegel, träpanel, plåt
Fasadfärg: varierar
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Fasadmaterialet varierar mellan husen och det förekommer både gult tegel, ljusmålad träpanel och korrugerad plåt. Husens gavelparti utgör entréfasad och från gavelröstet skjuter en balkong ut. Fönstren är av enlufts- och tvåluftstyp, somliga är utbytta andra är original. Detta gäller även dörrarna. Originaldörrarna är av trä med ett mindre fönster infogat i dörrpartiets övre del. Samtliga hus har mycket kraftiga skorstenar av gult tegel.

Några av fastigheterna kläddes med sidiplattor 1956 andra med lackpanel 1976. Några av dem tilläggsisolerades 1980. Husen var från början täckta med träpanel.

KOMMENTAR
Området har en gemytlig 1950-talskaraktär med bevarade proportioner och stråk. Men husens ytskikt har genomgått en del förändringar.