Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 142:4 M.FL. FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Området, som fått det samlande namnet Frölunda torg, är beläget i södra Järnbrott i korsningen Marconigatan-Lergöksgatan. Bebyggelsen består av sju bostadshus, ett sjukhus samt det stora affärscentrat som ligger mitt i området. Det präglas av parkeringsplatser, busstorg och vägkorsningar samt enstaka gång- och cykelstråk. I direkt anslutning till området ligger Frölunda kulturhus som är beläget nordväst om butiksanläggningen.

Trappor leder inifrån och vid sidan av affärsanläggningen ner till spårvagnshållplatsen under Frölunda torg. En cylinderformad öppen plats som släppte in ljuset ner till hållplatsen murades igen och täckets i och med affärsbyggnadens utbyggnad. Den cirkelformade öppna platsen hade såväl fontän som sittbänkar och konstfullt utformade betongväggar.

Affärsanläggningen
Våningar: 2-3
Stomme/konstruktion: regelverk
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd-brun
Takform: plant
Takmaterial: plåt/papp
Utvändiga detaljer: --

Själva affärsanläggningen, som uppfördes 1968-70, är en stor och svåröverskådlig tegelbyggnad bestående av två sammanfogade huskroppar med mörka tegelfasader och plantak. På båda byggnadernas tak höjer sig plåtinklädda installationer såsom hiss- och ventilationsanordningar. Bottenvåningen upptas uteslutande av skyltfönster som vänder sig åt busstorget i väster, parkeringen i öster och torgbildningen i norr. Byggnadskroppen längst norrut är uppförd i två våningar med vita fönsterband i andra våningen. Byggnadskroppen som vetter åt söder är uppförd i tre våningar med bruna plåtdetaljer och fönster i andra våningen.

Bostadshusen
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betong
Fasadfärg: vitgrå
Takform: flakt
Takmaterial: papp/plåt
Utvändiga detaljer: distinkta profileringar i betongelementen

Bostadshusen byggdes 1962-1963 och består av sju skivhus som har placerats öster och väster om butiksanläggningen. De är uppförda i tolv våningar med en stomme av betong. Fasadmaterialet utgörs av prefabricerade vitgrå sandwichelement. Betongen har fått vertikala lisenliknande profileringar som mjukar upp och delar in fasaden. Taken har en oregelbunden form och är belagda med papp och galvaniserad plåt. En sarg av profilerad betong löper runt huskropparna. Balkongerna är indragna och helt inglasade.

Fyra huskroppar har parallellställts strax väster om anläggningen med de södra gavelpartierna åt busstorget. På bottenvåningen i samtliga hus finns affärslokaler där bland annat trafikskolor och bostadsbolag rumsterar. På gårdarna mellan byggnaderna finns mindre planteringar samt sop- och cykelrum.

Tre huskroppar har placerats i direkt anslutning till affärscentrat på dess östra sida. De förbinds med butiksutlöparen via ett skärmtak som erbjuder fotgängaren en torrskodd promenad från butik till bostad. Även dessa byggnader har affärslokaler i bottenvåningen och mindre planteringar på gårdarna mellan huskropparna. Fasaderna har på senare år målats i samma vita kulör som sjukhuset några år tidigare.

Sjukhuset
Fasad: betong
Fasadfärg: vit
Takform: plant
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: profileringar i betongen och nyanserade kassettfält

Det är placerat rakt söder om butiksanläggningen i ett högt skivhus. Huset, som är sammanbyggt med butikscentrat, är uppfört av betong med fasader av vita betongblock och inslag av frilagd ballast. Huvudentrén är placerad åt söder där en av affärsanläggningens stora parkeringsplatser är belägen. Ett skärmtak buret av en slank träkonstruktion markerar entréns belägenhet. På byggnadens norra gavel reser sig ett schakt som har placerats utanpå skivhuskroppen. Skivhuset förmedlar en massivitet som är ovanlig i göteborgska sammanhang. Dess anmärkningsvärda våningsantal skiljer också ut huset från övriga förortsmiljöer. Mellan sjukhuset och Frölunda torg ligger en mindre byggnad i två våningar. Denna byggnad är sammanbyggd med sjukhuset.

KOMMENTAR
Torgets äldsta huvudbyggnad har en tidstypisk karaktär och bibehållen atmosfär av 1960-talets affärscentrum. Interiörens muller av butiksreklam blir lugnare av vita skulpturalt utformade spiraltrappor som leder till likaså vitmålade loftgångar.