Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 21:1 M.FL. JÄRNBROTT

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Järnbrott. I öster sträcker sig Antenngatan som slingrar sig förbi Radiotorget strax norr om området. I söder ligger ett radhusområde och i väster löper en gång- och cykelväg som skiljer området från Järnbrotts egnahemsvillor.

Bebyggelsen består av ett tjugotal lamellhus i två våningar. Husen är placerade, fyra och fyra, kring slutna något oregelbundna gårdar. Flera cykelvägar och gångstråk slingrar sig mellan husen och gårdarna, där det även finns lekanordningar, planteringar och parkbänkar.

BYGGNADER
Varje lamellhuskropp innefattar fyra trappuppgångar. Byggnaderna är uppförda med en regelstomme och när husen stod klara var fasaderna liksom nu träpaneltäckta. På sadeltaken vilade tegelpannor.

Stomme/konstruktion: träreglar
Fasad: träpanel
Fasadfärg: varierande, ljusa pastellfärger
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: se nedan

Husen byggdes om, tilläggsisolerades och försågs med ny paneltäckning på 1980-talet. Färgsättningen idag går i pastell och entrépartierna är helt omgestaltade med aluminiumdörrar och nya vitmålade regntak över portarna.

KOMMENTAR
Förutom de väldisponerade gårdarna och proportionerna visar bebyggelsen få spår av 1950-talets arkitektoniska uttryck.