Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 135:3 FRÖLUNDA TORG

OMRÅDE
Som sprunget ur ett berg tornar Frölunda kulturhus fram på en höjd (Glasberget) nordost om Frölunda torg. Kulturhuset är byggt i suterräng och följer de topografiska svängningarna i landskapet och är därför inte alls ett iögonenfallande inslag i miljön. Ett flertal gångstråk slingrar sig runt kulturhuset. I övrigt består omgivningarna av otuktad natur med olika trädslag och berg som gått i dagen på sina ställen. Den omkringliggande naturen ger ett vilt och otuktat intryck som korresponderar väl med byggnadens utseende.

Byggnaden avgränsas i söder av bebyggelsen vid Näverlursgatan, i öster av höghusen vid Mandolingatan, i väster av ett flertal höga lamellhus och i norr av Ruddalens friluftsområde. Anläggningen präglas av stor aktivitet och innehåller bland annat bibliotek, utställningshall, bio och bad.

BYGGNADER
Kulturhuset är uppfört i en till två våningar En stor och bred trappa leder upp mot huvudentrén som kröns av ett bågtak med kraftiga stolpar. Fasaden består av en glasad väggyta som löper runt större delen av kulturhuset. Byggnaden är uppförd med en stomme av betong.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, betong, plåt
Fasadfärg: brun
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Den uppglasade fasaden delas upp av röda plåtinfattningar. Där inte glaset täcker fasaden är byggnaden täckt med rött tegel eller betong. Fasaden delas in i olika partier av något som kan liknas vid enkla betongpilastrar. Byggnaden kröns av ett plant papptäckt tak med en neddragen sarg av grön korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Kulturhuset har en renodlad arkitektonisk form som påminner om de tidiga arkitektoniska mästerverken av exempelvis Mies van der Rohe. Samtidigt har huset en utpräglad sjuttitalistisk interiör som t.ex. kraftiga jordfärger och glaserad kakel på väggarna.