Stäng fönster Göteborg kn, JÄRNBROTT 1:2 JÄRNBROTT

OMRÅDE
Björkåsskolan är belägen i stadsdelen Järnbrotts sydöstra del, mitt emellan flera stora bostadsområden vid Jordledningsgatans och Flygradiogatans slut. Söder och öster om skolan ligger villa- och radhusområden, i väster sträcker ett mindre grönområde ut sig och i norr höjer sig ett flerbostadshus.

Bebyggelsen består av ett skolhus som har byggts i vinkel vid en asfalterad gård. På gården, mitt emot skolhuset, ligger en villa som uppfördes som vaktmästarbostad. Skolgården inhägnas i väster och norr av den vinkelbyggda skolbyggnaden och i öster och söder av ett staket.

BYGGNADER
Själva skolbyggnaden är byggd i en våning med en stomme av betong och tegel och gula spritputsade fasader. Sadeltaket är täckt med asfaltspapp. Skorstenar klädda med kopparplåt pryder taket. Fönsteromfattningar och takgesimser är slätputsade. Åt gården vetter stora gröna träfönster som släpper in ljus till en gymnastiksal. Mot gården är taksprånget kraftigt utskjutande. Byggnadskroppen åt väster har en arkadgång med smäckra släta putsade pelare som vetter mot gården. Arkadgången fungerar som regnskydd när det är dåligt väder på rasten. Entrén mot gatan har en mosaikinfattad portal.

Stomme/konstruktion: betong, tegel
Fasad: spritputs
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak
Takmaterial: asfaltspapp
Utvändiga detaljer: vita, slätputsade fönsteromfattningar, stora gröna fönster till gymnastiksalen, arkadgång buren på pelare, mosaik kring entrén mot gatan

Vaktmästarvillan är uppförd i en våning med inredd vind, fasaderna är rödmålade och panelklädda och sadeltaket tegeltäckt. En öppen veranda pryder entrépartiet.

Enligt bygglovarkivet skall en tillbyggnad ha tillkommit 1966. Det är osäkert vad denna tillbyggnad bestod i och om den någonsin genomfördes.